Prøv avisen

Altid en fornøjelse at yde en indsats

Thorkild Høyer har som advokat engageret sig i mange af de marginaliserede grupper i det danske samfund og har desuden et stort hjerte for det humanitære arbejde, mange kirkelige nødhjælpsorganisationer yder. I morgen samler han ind for Folkekirkens Nødhjælp. – Foto: Rune Evensen.

I morgen samles de 15 frivillige i Taarbæks sogneindsamling, og her vil de møde den kendte forsvarsadvokat Thorkild Høyer, der har stillet sig i spidsen for det berømte nordsjællandske sogns indsamling

Tusinder af frivillige danskere er i morgen på gaden i anledning af Folkekirkens Nødhjælps indsamling i 1250 af folkekirkens sogne. Blandt dem er det kendte Taarbæk Sogn lidt nord for København, og her vil de 15 indsamlere møde den ligeledes kendte forsvarsadvokat Thorkild Højer, som har stillet sig i spidsen for sognets indsamling.

Hovedkvarteret for indsamlingen er oven i købet advokatens private bolig.

Når menighedsrådet ikke har taget sig sammen til at stille kirkens lokaler til rådighed, så må jeg jo gøre det selv, siger 61-årige advokat Thorkild Højer, som for første gang organiserede sogneindsamlingen i Taarbæk sidste år.

Med til historien hører, at Thorkild Høyer i 2005 stillede op til Folkekirkens Nødhjælps styrelse og blev valgt ind. Han er en stor beundrer af den indsats, som Folkekirkens Nødhjælp gør rundt omkring i verden som en moderne, kirkelig organisation, der arbejder med respekt for alle religioner. Thorkild Høyer flyttede til Taarbæk for ni år siden, og da præst og menighedsråd åbenbart ikke gjorde mine til at ville tilmelde sig sogneindsamlingen, tog Thorkild Høyer selv affære.

Thorkild Høyer giver gerne et nap med på gadeplan i de forskellige indsamlinger, som Folkekirkens Nødhjælp iværksætter.

Det er altid en fornøjelse at yde en indsats. Det hører med, hvis man vil gøre noget, siger han.

Thorkild Høyer har i sit arbejde altid haft øje for samfundets marginaliserede grupper. Han har markeret sig som advokat i kontroversielle sager som rockerkrigen i 1996-1997 mellem Bandidos og Hells Angels, hvor han spillede en væsentlig mæglerrolle, han har kæmpet for flygtninge, asylansøgere og bzere, og senest er han kendt fra terrorsagen i Glostrup.

Mindre kendt er det måske, at Thorkild Høyer sideløbende med de hårdtslående sager også har engageret sig i internationalt humanitært arbejde. Han har i mange år været rådgiver og konsulent i menneskerettigheder og nødhjælp.

I 1999 blev han gennem Folkekirkens Nødhjælp ansat som direktør for det samlede kirkelige genopbygningsarbejde i Kosovo efter borgerkrigen. Det var et særdeles vanskeligt stykke dialog-arbejde, hvor Thorkild Høyers velkendte mæglingsevner blev sat på en hård prøve, når serbere og albanere, muslimer, ortodokse og katolikker skulle bringes til en frugtbar samtale. I 2001 var Thorkild Høyer i tre år leder af Danidas retslige reformprogram i Vietnam, og han har flere gange været udsendt af Folkekirkens Nødhjælp. Desuden har han været valgobservatør for Kirkernes Verdensråd i Zimbabwe.

Så Thorkild Høyer har bestemt fokus på religiøsiteten i vores samfund, men folkekirken får ingen førstepris.

Folkekirken har svært ved at leve op til vores moderne verden og lever i en diskussion som for 30 år siden. Politikerne taler om, at vi kan forhindre det multietniske samfund, men vi er der allerede. Folkekirken ser andre religiøse retninger som modparter i stedet for medspillere, lyder det fra Thorkild Højer, som til spørgsmålet, om han selv har et personligt engagement, siger: Det har jeg i hvert fald. Det ønsker han dog ikke at uddybe, for religion er en privat sag.

Privat er Thorkild Høyer gift med psykoterapeut Jytte Skjødt Møller, og han har en voksen datter.

vincents@kristeligt-dagblad.dk