Altid tid til en kop te

Klaverprofessor og koncertpianist Anne Øland har uddannet nogle af Danmarks bedste pianister og musikpædagoger. I dag er de med til at fejre hendes 60-årsdag

– Jeg elsker at undervise, siger klaverprofessor Anne Øland fra Det Jyske Musikkonservatorium i Århus. –
– Jeg elsker at undervise, siger klaverprofessor Anne Øland fra Det Jyske Musikkonservatorium i Århus. –. Foto: Eskild Skovbakke Winding.

Anne Ølands 60-års fødselsdag i dag fejres med stor, åben maratonkoncert i Musikhuset i Århus, hvor et halvt hundrede tidligere og nuværende studerende og kolleger spiller musik det meste af dagen. Derudover vil et familieorkester med blandt andre ægtefællen, bratschist Henrik Gotthardt Olsen, og parrets 24-årige søn, violinist Frederik Øland fra Den Unge Danske Strygekvartet, hylde hende med en sats fra Tchaikovskys Souvenir dun Lieu Cher.

Programmet er ingen hemmelighed. Anne Øland har kunnet glæde sig lang tid i forvejen. Blandt de mest prominente elever og kolleger ved koncerten på Foyer-scenen er Katrine Gislinge, Christina Bjørkøe, Amalie Malling og Elisabeth Westenholtz.

Anne Øland har været professor i klaver og klaverpædagogik ved Det Jyske Musikkonservatorium i Århus siden 2007.

Selv blev hun uddannet hos professor Herman D. Koppel på Det Kongelige Danske Musikkonservatorium i København.

I et fagligt spændende, men socialt meget anderledes miljø end dét, hun underviser i i dag. Dengang var det frøken Øland og De og skarpt skel mellem professor og privatmenneske. I dag i Århus går der næsten ikke en hverdagsaften, uden at én af Anne Ølands studerende kigger forbi til en kop te og en snak i den lejlighed, hun har anskaffet sig for at være tæt på sin arbejdsplads.

Fra fredag til mandag aften gælder det hjemmeliv i Hellerup ved København, hos ægtefællen, som hun har været gift med siden 1979. Her er der liv og glade dage, når alle er samlet. Inklusive Henrik G. Olsens sønner fra første ægteskab og deres ægtefæller og børn. En af sønnerne er Johan Olsen, forsanger i rockbandet Magtens Korridorer.

LÆS OGSÅ: Johan Olsen: ”Jeg er udstyret med en heldig mangel på frygt for at fejle”

Glæden over klaverspil og undervisning er fulgt med fra barndomshjemmet. Anne Øland er født i Assens og vokset op i et fynsk friskolelærerhjem med Grundtvig-Koldske traditioner for fællesskab og morgensang. Jeg elsker at undervise og opleve, at mine studerende lærer at forstå, udvikle eget spil, arbejde og lytte, siger hun.

Anne Øland har været docent fra 1980, først i København og 2004-2007 i Århus, og har udgivet Håndbog i klaverspil. Ved siden af undervisningen gør hun flot karriere som koncertpianist og har blandt andet modtaget Carl Nielsen og Anne Marie Carl-Nielsens Hæderspris. På cd har hun især gjort sig bemærket med den hidtil eneste komplette danske indspilning af Beethovens 32 klaversonater for nogle år siden. Også hendes Carl Nielsen-indspilninger har givet flotte skudsmål i den internationale musikpresse. Beethoven var en hård omgang, ikke mindst fordi hun fik brystkræft midt i det hele. I dag er hun forlængst på toppen igen. Men ikke sikker på, at hun orker flere store cd-indspilninger. Derimod siger hun stadig ja til koncerter. Her i foråret gælder det blandt andet en Haydn-aften på Nationalmuseet og til sommer Brahms 2. klaverkoncert i Tivoli.

boas@kristeligt-dagblad.dk