Prøv avisen

Andreas Rude - et helt igennem ordentligt menneske

Gennem talrige artikler, kommentarer og analyser har Andreas Rude oplyst Kristeligt Dagblads læsere om internationale kirkelige forhold i snart 10 år. I dag udkommer hans anderledes rejseguide "Troen går til Paris". -- Foto: Leif Tuxen.

Paris er andet end croissanter og Eiffeltårn. I dag udkommer Andreas Rudes anderledes rejseguide til byernes by: "Troen går til Paris"

Hvis navnet Andreas Rude siger Dem noget, er det nok ikke på grund af hans hovedbeskæftigelse, altså hans job.

Snarere skyldes det hans side-beskæftigelse, som også er hans fritidsinteresse. I knap 10 år har han i Kristeligt Dagblad analyseret internationale kirkelige forhold fra alle leder og kanter og har gjort læserne klogere på alt lige fra kirke og stat, der er røget i totterne på hinanden i Vietnam, til Vatikanets mildest talt dårlige forhold til bestsellerforfatteren Dan Brown og hans bøger "Da Vinci Mysteriet" og "Engle og dæmoner".

Men Andreas Rudes interesser og viden begrænser sig ikke kun til forholdet mellem kristendom og international politik. Også kultur, litteratur, historie – og Frankrig – optager ham meget, og i dag udkommer hans anderledes rejseguide "Troen går til Paris" på Kristeligt Dagblads Forlag.

Andreas Rude er uddannet mag.art. i litteraturvidenskab fra Københavns Universitet med en afstikker til University of Essex, England. Efter sin uddannelse blev han i 1989 ansat i den første danske og dengang nyoprettede sikkerhedspolitiske tænketank, Det Sikkerheds- og Nedrustningspolitiske Udvalg (SNU). Inden han i begyndelsen af 1990'erne fik sit nuværende job som Public Affairs Specialist i Den Amerikanske Ambassades presse- og kulturafdeling, var han ansat som bibliotekssekretær ved H.M. Dronningens Håndbibliotek.

Andreas Rude voksede op i København i en praktiserende katolsk familie, og det kirkelige tilhørsforhold har han taget med sig fra barndomshjemmet. Han er fortsat praktiserende katolik og har været formand for menighedsrådet i Sankt Ansgar Kirke, den katolske domkirke i Danmark, i de seneste otte år. Dog lægger han snart menighedsrådsarbejdet til side for en stund og stiller ikke op ved næste valg.

På mange måder må det være en drøm at have Andreas Rude som kollega. Om det så er på jobbet, som formand for et menighedsråd eller på anden vis. Han er ordentligheden selv, pligtopfyldende, grundig, seriøs og bestemt ikke arbejdssky. Bag hans pæne og neutrale fremtoning gemmer der sig samtidig en flamme, der brænder for den katolske kirke og for historie, kultur og politik. Blandingen af punktlighed og passion betyder, at han som regel opnår det, han sætter sig for.

Andreas Rude er også en eftertragtet foredragsholder – både i den katolske kirke og i folkekirkeligt regi. Ligesom i sine kommentarer og analyser i Kristeligt Dagblad går han i sine foredrag med viden, indsigt og ordet i sin magt bag om både positive og negative overskrifter, ridser tendenser op og forholder sig til den dagsorden, som den katolske kirke sætter i det internationale kirkeliv.

Når der nu er så meget, han kan, er der naturligvis også noget, han ikke er så god til. Derfor bor familien Rude, der ud over Andreas tæller hustruen Janne og parrets tre hjemmeboende børn, i lejlighed på Indre Østerbro i København. Hus- og havearbejde, og hvad der dertil hører, er nemlig ikke lige noget for den 49-årige magister. Til gengæld holder han meget af sin ugentlige medicin: en god stol og det britisk-katolske tidsskrift The Tablet.

duus@kristeligt-dagblad.dk