Prøv avisen

Augustins ven er død

Med kirkehistorikeren Helge Haystrups død har folkekirken mistet en af sine store gamle lærde skikkelser. -- Foto: .

Kirkehistorikeren Helge Haystrup blev 85 år. Han efterlader sig et unikt livsværk om kirkefaderen Augustin

– Denne gang ligger der intet og venter, og nu er jeg jo en ældgammel mand!

Kirkehistorikeren Helge Haystrups kokette selvironi fejlede ikke noget, da Kristeligt Dagblad for knap to år siden interviewede ham på kvisten, i hans gamle arbejdsværelse i villaen i Odense.

At det nu var slut, havde han tidligere bebudet ved flere lejligheder ud fra den erkendelse, at nu kunne han nok ikke få sin forlægger til at udgive mere. Alligevel var der altid lige endnu en krølle, som manglede at blive skrevet i hans store livsværk, der endte som et helt bibliotek om kirkefaderen Augustin, der blev Haystrups store faglige passion og livsledsager. Stod det til Haystrup selv, havde han gerne fortsat, men helbredet var skrøbeligt de seneste år – "jeg er nogenlunde åndsfrisk indtil klokken 12", som han sagde det – og nu er så det endelige punktum sat. Haystrup blev 85 år.

Med hans død har den danske folkekirke mistet en af sine gamle lærde skikkelser. Med sine livslange studier i Augustin tilsluttede han sig rækken af "præstegårdsteologer", som på egen hånd drev forskning derhjemme i præstegården, samtidig med at de passede deres embeder. Helge Haystrup var op til pensioneringen sognepræst i Sønderjylland. Han havde sit teologiske ståsted i kirkens højrefløj og betegnede sig selv som "en gammel ortodokser", hvilket blandt andet indebar et nej til kvindelige præster.

Haystrups studier i Augustin blev i 1996 belønnet med titlen som æresdoktor ved Københavns Universitet, men udnævnelsen kunne dog ikke dække over en vis skuffelse over at være forbigået, og over at anerkendelsen kom for sent. Denne følelse kunne selv ikke den skarpeste Haystrupske selvironi overdøve.

Reelt var det hans egen stædighed, der satte ham i gang med det livslange projekt, Augustin-bøgerne udviklede sig til: En professor i kirkehistorie affærdigede ham med en henkastet bemærkning om, at "det man finder i præsternes skrivebordskuffer, når de er døde, duer ikke til andet end at blive brændt". Så var det, som han har forklaret, at han rejste hjem til Langeland, hvor han på det tidspunkt var præst, med den faste beslutning, at denne kranke skæbne ikke skulle overgå hverken hans licentiatafhandling eller øvrige forfatterskab. Foruden de mange Augustin-studier – i alt 15 bind – omfattede det blandt andet bøgerne "Kristusbekendelsen i oldkirken" og "Oldkirkens gudebilleder" og en oversættelse af Luthers "Store Galaterbrevskommentar", som alle benyttes i undervisningen. Sidste år udkom Haystrups oversættelse af Augustins skrift "Om Ånden og Bogstaven".

steens@kristeligt-dagblad.dk