Prøv avisen
Nekrolog

Baard Owe er død

Baard Owe var kendt for sine uhyggelige, og uhyggeligt velspillede, roller. Han sov ind i weekenden efter et kræftforløb. Han efterlader sig kone og fire børn samt børnebørn. Foto: Leif Tuxen

Den dansk-norske skuespiller døde i sit hjem på Frederiksberg ved København. Baard Owe vil blive husket for en perlerække af skuespilpræstationer på film, teater og i tv-serier. For eksempel i Lars von Triers ”Riget”, hvor han spillede den excentriske professor Bondo. Baard Owe blev 81 år

Baard Owe var kørt ind på en station, han kaldte kemo. Han vidste ikke, om toget stoppede der, eller om han fik lov til at køre videre. Sådan formulerede han selv sin situation, da Kristeligt Dagblad talte med ham for få uger siden.

I samtalen fortalte han om sin kræftsygdom. Men ingen, heller ikke han selv, havde troet, at han så kort tid efter skulle sove ind i familiens hjem på Frederiksberg.

Selv var Baard Owe afklaret, ved godt mod og i fuld gang med at skrive sin biografi.

Han nåede ikke at blive færdig, der var meget at fortælle. Født i 1936 i Mosjøen i det nordlige Norge var Baard Owe krigsbarn. Tiderne i Norge var hårde, faderen døde tidligt, en bedstemor tog drengen til sig, og Baard voksede op i byen Eidsvoll, der var så lille, at familiens telefonnummer var: 11. I skolen var han en fremmed fugl. Vreden, fortalte han, blev hans drivkraft, men også en livsledsager, han kæmpede med og vandt over.

Også troen tog Baard Owe livtag med og studerede teologi for ”at trænge ind til kernen”. Som det søgende, tænksomme og stædige menneske, han var, nåede Baard Owe i havn. Han hvilede i sig selv, i sine roller, hos sin familie og i sporten, ToDo. En sport baseret på teorierne bag kampsporten Kung Fu ”bare uden kamp”, som han yndede at sige.

Mange vil huske Baard Owe i rollen som den excentriske patolog professor Bondo i Lars von Triers banebrydende tv-serie ”Riget” (1994-97). En rolle som Lars von Trier skrev specielt til ham.

Og netop roller som elegante, dæmoniske særlinge løftede, med sin Buster Keaton-fremtoning, til det sublime.

Med alderen trappede Baard Owe ikke ned, men op. Både på teatret og i filmbranchen. Skuespilleren havde netop færdiggjort sin rolle som Christian den Fjerde i en kommende film af samme navn.

Han var feteret, men lod aldrig berømmelsen stige sig til hovedet. Lige så krukkede mennesker, han portrætterede i sit fag, lige så ukrukket var Baard Owe selv. Skuespilfaget opfattede han som et håndværk, som han udførte med præcision, kreativitet og professionalisme. Det lå naturligt til ham, ligesom det lå til ham at skære i træ eller male.

Baard Owe var stolt af, at tre af hans fire børn også valgte skuespilvejen. Og han var glad og rørt, da både han og sønnen David Owe i 2008 blev hyldet i Cannes. Baard selv for sin rolle i filmen ”O’Horten”, hvor han spiller en indadvendt togfører, der på sin egen tragikomiske måde prøver at forholde sig til, at han går på pension.

Men Baard Owe var mindst lige så stolt af sønnen Benjamin, som ikke er gået filmvejen. ”Han er den mest normale af os, ” mente han.

Selv om Baard Owe var i gang til det sidste, var han et varmt familiemenneske. I køkkenet i hjemmet på Frederiksberg hænger der som hos så mange bedsteforældre tegninger fra børnebørnene. En af dem forestiller Baard Owe. Den er mere end godt tegnet, og det er tydeligt, at hans kreative, kunstneriske åre løber videre ned gennem generationerne.

Baard Owe efterlader sig sin kone, skuespiller Marie-Louise Coninck, og deres fire børn Anja, Rebekka, David og Benjamin Owe og børnebørn.

Baard Owe var uddannet fra Statens Teaterskole i Oslo 1956. Herefter rejste han til Danmark, hvor han har boet og arbejdet fra siden.

Baard Owe blev 81 år.

Baard Owe fotograferet foran et vægmaleri, han selv har malet, i hjemmet på Frederiksberg. Foto: Leif Tuxen