Banebrydende terapeut og teolog fejrer fødselsdag som nygift og nyudgivet

Bent Falk har sat sit markante præg på den teologiske verden med sin kombination af psykoterapi og teologi. I dag fylder han 75 år og kan samtidig glæde sig over både en privat og en professionel milepæl

Bent Falk har uddannet flere hundrede danske præster, som har deltaget i hans kurser i gestaltterapi og terapeutisk sjælesorg. –
Bent Falk har uddannet flere hundrede danske præster, som har deltaget i hans kurser i gestaltterapi og terapeutisk sjælesorg. – . Foto: Leif Tuxen.

Når teolog, psykoterapeut og forfatter Bent Falk i dag fylder 75 år, gør han det med et smil på læben. Selvom han godt kan mærke, at han bliver lidt hurtigere træt end for nogle årtier siden, føler han sig stadig ”som en 40-årig på speed”, ikke mindst når han holder foredrag og underviser præster, sygehuspersonale og andre i terapeutisk sjælesorg. I undervisningssituationen er han i sit es.

Allerede som teenager fandt Bent Falk sin vej i livet. Han voksede op i et præstehjem i Aarhus, hvor faderen var optaget af psykologi og psykoterapi, og en dag, da Bent Falk var 17 år og gik i gymnasiet på Aarhus Katedralskole, inviterede hans far den jungianske analytiker og psykiater Ruth Poort til at holde foredrag i kirkens krypt. Efter foredraget sagde Bent Falk til gæsten, at han var i tvivl om, hvorvidt han skulle blive præst eller psykolog, og hendes klare opfordring lød, at han skulle blive begge dele. Han fulgte rådet, og det har han aldrig fortrudt. For det gav ham mulighed for – som en af de første herhjemme – at udvikle den terapeutiske sjælesorg.

Efter endt uddannelse blev han sognepræst på Falster, inden han i 1980 blev sygehuspræst ved Sankt Lukas Stiftelsen i Hellerup. I 1992 valgte han at blive selvstændig som terapeut, foredragsholder og underviser i Danmark, Sverige, Norge, Finland og Tyskland. Og det er han endnu. De seneste år har han især koncentreret sig om at undervise for på den måde at give stafetten videre til en ny generation af præster og andre, som gerne vil kombinere teologisk indsigt med terapiens redskaber og kommunikative værktøjer.

Terapeutisk sjælesorg er med Bent Falks ord et ”kunsthåndværk”, som ”ikke handler om at nedskrive Gud til en psykologisk variabel eller guddommeliggøre terapeuten”, men tværtimod om at bruge terapeutiske redskaber til at lade psykologien understøtte sjælesorgen i dens egen ret og dermed fremme kommunikationen mellem den troende og Gud.

”Det er de samme unoder, der er på spil i kommunikationen mellem ægtefæller, som mellem den enkelte og Gud. Vi er generelt dårlige til at være tydelige om, hvad vi ønsker, og bruger ofte trusler, klynk og manipulation i stedet for klar kommunikation. Men når vi udtrykker vores ønsker klart, bliver det langt lettere at klare et nej, uanset om det kommer fra et andet menneske eller fra Gud,” siger Bent Falk, der selv har oplevet, at hans og hans første hustrus stærke ønske om, at hun skulle blive helbredt for brystkræft, ikke blev opfyldt.

Hun døde som 56-årig, og savnet af hende har fyldt meget. Bent Falk har insisteret på at turde mærke sorgen, ligesom han i sin terapi generelt har fokuseret på at få mennesker til at turde gå ind i virkeligheden. Og virkeligheden kan være barsk, men rummer – ifølge Bent Falks erfaring og teologi – en kærlig Gud, som elsker mennesker, som de er.

Bent Falk kan glæde sig over, at en af hans bøger, ”At være der, hvor du er. Om samtale med kriseramte”, sidste efterår udkom på engelsk i England og USA – under titlen ”Honest dialogue”. Det opfatter han som en vigtig milepæl.

En anden milepæl er ægteskabet med hans anden hustru, Inger Bollerup Falk, som han blev viet til i november sidste år. De to har kendt hinanden i mange år, men nu har forholdet med Bent Falks ord ”foldet sig ud i fuld blomst”. Det samme kan siges om Bent Falks forfatterskab, som omfatter flere bøger, der har solgt titusinder af eksemplarer i Skandinavien.

Fra sit første ægteskab har Bent Falk to voksne sønner. Med den ældste, som er møbelsnedker og bor i USA, deler ”skabshåndværkeren” Bent Falk interessen for værktøj. Med den yngste, der bor i København og er kirke- og kulturmedarbejder, deler han interessen for teologi. Familien, der også omfatter tre børnebørn i alderen 15-20 år, har netop været samlet i påsken i anledning af Bent Falks fødselsdag. Desuden fejrer Bent Falk og hustruen hans halvrunde dag ved at indløse en bryllupsgave – et kroophold på Fyn.