Bannerfører for den klassiske musik

Mogens Dahl sætter overliggeren så højt som muligt, og den netop igangsatte 15. sæson i hans private koncertsal på Amager er fyldt med internationale stjernemusikere. I morgen fylder den musikalske entreprenør 60 år

Mogens Dahl er leder af Nordens eneste private koncerthus for klassisk musik. –
Mogens Dahl er leder af Nordens eneste private koncerthus for klassisk musik. – Foto: Esben Salling.

Mogens Dahl og hans fem søskende er fra et hjem med klaver, og det var ham, der stod forrest og sang for, når hans musikalske mor satte sig til klaveret i hjemmet i Thy.

I sit voksenliv er han i den grad gået forrest for at få andre til at synge og spille. Han er en musikalsk entreprenør, der får ting til at ske, hvilket kulminerede, da han i 2006 åbnede Mogens Dahl Koncertsal på Islands Brygge i København. Et helt igennem privat initiativ, der uden offentlig støtte byder på klassiske, musikalske oplevelser af meget høj kvalitet.

LÆS OGSÅ: Til Nigeria for anden gang

Det begyndte med, at to mennesker mødtes og sød musik opstod! Koncertsalen er nemlig resultatet af en kærlighedsalliance. Mogens Dahls kone, Jette Egelund, er direktør i firmaet Vipp, dem med pedalspandene, og de opkøbte et forfaldent bogtrykkeri og indrettede det til en moderne virksomhed. Med i købet var en gammel staldbygning, der i nogle år havde fungeret som autolakererværksted, og her så Mogens Dahl muligheden for at indrettede sin egen koncertsal til kammerkoncerter af høj kunstnerisk standard. Arkitekt Frank Maali blev sat på opgaven, og i begyndelsen af 2006 blev der afholdt åbningskoncert, og Nordens hidtil eneste private koncerthus for klassisk musik var en realitet.

Siden er det kun gået fremad. Ifølge Mogens Dahl er det ingen sag at fylde en ny koncertsal med kvalitetsmusik den første sæson, kunsten er at kunne blive ved.

Jeg vil vove at påstå, at den sæson vi indleder nu, er den hidtil ypperste, siger Dahl, der fylder 60 år i morgen. Foruden koncerter med hans eget kammerkor, som stadig er hjertebarnet, er forårssæsonen 2013 da også fyldt med internationale stjernenavne: violinisten Nikolaj Znaider, pianisten Angela Hewitt og Tokyo Kvartetten for blot at nævne nogle.

Musikken er omdrejningspunktet, men derudover bruges Mogens Dahl Koncertsal også til møder og kurser, og en række af landets største virksomheder er gennem årene blevet faste gæster i det flotte hus på Islands Brygge.

Opvæksten i Thy gav, foruden sang omkring klaveret, også de seks Dahl-søskende mulighed for at spille i det samme brassband, som de turnerede rundt og underholdt med på hjemegnen. Derfor lå det ligesom i kortene, at Mogens Dahl skulle være noget ved musikken. I første omgang blev det til en cand.phil.-eksamen i musikvidenskab fra Aarhus Universitet og siden en dirigentuddannelse fra Det Jyske Musikkonservatorium.

Pionerånden og iværksættertrangen havde han tidligt, og allerede under sin uddannelse på konservatoriet startede han Det Jyske Kammerkor og blev desuden hurtigt en af de toneangivende dirigenter for korlivet i hele Norden.

Han var kunstnerisk leder for Den Jyske Operas Kor fra 1991 til 2003 og dirigerede en lang række koncerter og operaer i Aarhus op gennem 1990erne, ligesom han har været gæstedirigent for landsdelsorkestrene. Mogens Dahl har stået i spidsen for flere musikalske tv- og radioproduktioner og sceniske forestillinger på blandt andet Den Anden Opera, Den Fynske Opera og Stockholms Opera. I mange år har han også stået bag en årlig opførelse af Händels Messias i Holmens Kirke i København.

Mogens Dahl er som nævnt gift med Jette Egelund. Han er far til tre børn fra sit første ægteskab. Og så er han i øvrigt storebror til radioværten Søren Dahl, kendt fra søndagsprogrammet Café Hack.