Befriende irriterende nej-hat-professor fylder rundt

Et professionelt cykelhold, Platons samlede værker, en bedre hukommelse og en kur mod dødsangst. Det er nogle af de ting, der står på psykologiprofessor og forfatter Svend Brinkmanns ønskeliste, når han i dag fylder 40 år

Det er ikke kun nej-hatten, som psykologiprofessor og fødselar Svend Brinkmann ikke er bange for at iføre sig. Han har også haft en lang og glorværdig karriere som julemand for sin nevø og niece. -
Det er ikke kun nej-hatten, som psykologiprofessor og fødselar Svend Brinkmann ikke er bange for at iføre sig. Han har også haft en lang og glorværdig karriere som julemand for sin nevø og niece. - . Foto: Simon Skipper/Scanpix.

I år har Svend Brinkmann syv ting på ønskelisten. Blandt de mere eftertragtede af ønskerne er borgerlig anstændighed og åndelig oprustning. I bunden af listen står en ny tandbørste, hvis nu anstændigheden skulle være for svær at pakke ind med gavepapir og sløjfe.

Det er fornuftigt, at ønskelisten ikke er alt for lang. I Svend Brinkmanns familie har de nemlig sat en stopper for det ekstreme julegaveræs.

”Vi er en frygtelig masse mennesker, så i mange år har hver voksen fået én gave fra familieflokken, hvor vi trækker lod om, hvem der giver gave til hvem,” siger han.

Dog er det tilladt at give ægtefællen en ekstra gave, og børnene er undtaget reglen. Og hvis ikke den åndelige oprustning ligger under juletræet, har Svend Brinkmann et ekstra skud i bøssen. Lillejuleaften er nemlig hans fødselsdag, hvor han i år fylder 40.

Selvom det ikke lyder som ethvert barns ønskedrøm at have fødselsdag dagen før juleaften, har han kun positive barndomsminder om sin fødselsdag i julelysenes skær.

”Ved juletiden er der en fantastisk hyggelig stemning, som også smittede af på min fødselsdag. Det hele blev en lang varm dyne af hygge og glæde, som min fødselsdag blev en naturligt del af,” fortæller han og fremhæver hyggen ved at bruge dagen på at pynte juletræ.

Svend Brinkmann er født i 1975 i den lille by Tjørring nær Herning, hvor han er efternøler i en søskendeflok på tre. Allerede som barn sad han med snuden i bøgerne og blev hurtigt optaget af de store tanker om livet.

Efter gymnasiet gav han sig derfor i kast med filosofistudiet og har hentet meget inspiration fra de gamle filosoffer, heriblandt stoikerne. Stoikerne er nemlig villige til at ”affinde sig med sig selv snarere end at finde sig selv,” som han skriver i bestselleren og anti-selvhjælpsbogen ”Stå fast”, hvor han sætter spørgsmålstegn ved samfundets udviklingstrang.

I 2006 blev han ph.d. i psykologi. Han er i dag professor på Aalborg Universitet og på universitetet i Bergen i Norge og har opnået status som en form for psykologiens rockstjerne med en fanskare på Facebook, og ”Brinkmannisme”, og ”nej-hat” var nominerede til årets ord.

”Han er befriende irriterende - vel at mærke uden at det går ud over hans troværdighed,” lød det fra formanden for Rosenkjær-komiteen, Anders Kinch-Jensen, da Svend Brinkmann tidligere på året fik tildelt DR's formidlingspris, Rosenkjærprisen. navnlig på baggrund af viljen til at gå mod tidsånden: Fokuser på det negative i dit liv. Tag nej-hatten på. Dvæl ved fortiden. Umiddelbart springer det ikke i øjnene som de bedste råd, men det er netop, hvad Svend Brinkmann med et glimt i øjet opfordrer til i sit opgør med nutidens selvrealiseringstendens.

”Jeg tror, jeg har haft held med at sætte ord på noget, som folk selv har erfaret, men nok har haft svært ved at udtrykke sig kritisk om. Kravet om at være i bevægelse, fleksibel, omstillingsparat, livslangt lærende og så videre lyder jo som noget positivt. Jeg prøver at vise, at der også er en bagside af medaljen. Ikke alle kan klare at leve op til et pres om konstant udvikling og omstilling,” forklarer han.

Svend Brinkmann er gift med lærer Signe Winther Brinkmann, som han mødte, da han gik på Herning Gymnasium. Parret har tre børn og bor i en istandsat brugs nær Randers. Fødselsdagen fejres i første omgang omgivet af den nære familie med en større fest i vente i januar.