Bibeltro forsker er fascineret af bønnens kraft

Kurt Christensen var som studerende med til at etablere Menighedsfakultetet for at sikre en bibeltro uddannelse af præster. I snart 40 år har han selv været med til at uddanne kommende præster fra det teologiske uddannelsessted. I dag fylder han 70 år

Kurt Christensen har været ansat på Menighedsfakultetet siden 1980 og etablerede for fire år siden Center for Kristen Apologetik. I sin fritid arbejder han – både i hjemmet i Risskov og i sommerhuset i Ebeltoft – på en lærebog om kristen apologetik og har også et par halvfærdige manuskripter om buddhisme og om C.S. Lewis’ forfatterskab liggende. –
Kurt Christensen har været ansat på Menighedsfakultetet siden 1980 og etablerede for fire år siden Center for Kristen Apologetik. I sin fritid arbejder han – både i hjemmet i Risskov og i sommerhuset i Ebeltoft – på en lærebog om kristen apologetik og har også et par halvfærdige manuskripter om buddhisme og om C.S. Lewis’ forfatterskab liggende. – . Foto: Lars Aarø/Fokus.

På Kurt Christensens ønske- liste til hans 70-årsfødselsdag står tre ting: penge til Center for Kristen Apologetik, oplevelser og god rom eller whisky – dog ikke for meget af sidstnævnte, da den mangeårige underviser og forsker på det teologiske uddannelsessted Menighedsfakultetet ikke drikker ret meget.

Ønske nummer to fik Kurt Christensen opfyldt i lørdags, hvor han blev fejret af familien, heriblandt hustruen, Laila, og parrets to døtre og seks børnebørn. Af sine døtre fik han nemlig billetter til en Andrea Bocelli-koncert til marts næste år.

Og mon ikke de andre ønsker bliver opfyldt, når Menighedsfakultetet næste torsdag holder reception i anledning af den runde fødselsdag. Her er både nuværende og tidligere kolleger og studerende fra Menighedsfakultetet inviteret, og det kan blive til en stor flok, for Menighedsfakultetet kunne sidste år fejre 50-årsjubilæum, og Kurt Christensen har været med næsten fra begyndelsen.

Han voksede op i et kirkeligt hjem præget af KFUM og KFUK i Jerup mellem Frederikshavn og Skagen, og allerede i gymnasietiden i Frederikshavn fik han den idé, at han ville være præst. Han begyndte på teologistudiet i Aarhus i 1969, kun to år efter en gruppe præster og lægmænd i byen havde besluttet, at de ville lave et alternativ til den teologi- undervisning, de mødte på universitetet. Kurt Christensen kom hurtigt med i gruppen bag det, der blev til Menighedsfakultetet.

Som færdiguddannet cand.theol. blev Kurt Christensen – efter et års tid som studentersekretær i Kristeligt Forbund for Studerende – i 1980 ansat ved Menighedsfakultetet som lærer i systematisk teologi. Og der har han været siden. Drømmen om at blive præst var i slutningen af studietiden blevet skiftet ud med en ambition om at forske og undervise. I 1994 blev han teologisk doktor, og siden 2003 har han haft titel af professor. Han har igennem årene specialiseret sig i etik, religionsfilosofi, kristendommens forhold til andre religioner samt kristen apologetik og har skrevet en række bøger inden for disse emner.

I 2014 tog han initiativ til at oprette Center for Kristen Apologetik, som han er daglig leder for. Og det er altså dette center, han håber den runde fødselsdag kan kaste lidt midler af sig til. Ifølge Kurt Christensen er der nemlig mere end nogensinde behov for, at kristne argumenterer velfunderet for deres tro og dens relevans.

”Kristendommen udfordres af den generelle sekularisering, af andre religioner og af den nye ateisme, men måske mest af alt af den postmoderne tænkning, som får mange til at spørge, hvad kristendommen, uanset om den er sand, kan give dem? Det er også vores opgave at svare relevant på det,” siger han og tilføjer, at kristendommen for ham er et grundlag, uden hvilket hans tilværelse ville vakle, og en kilde til fællesskab og dybde.

Fællesskabet finder han og hans norskfødte hustru i Christianskirken i det nordlige Aarhus, hvor de er faste kirkegængere sammen med den ene af deres to døtre.

”Når vi sidder hele familien på kirkebænken en søndag og synger ubesværet med på salmerne, tænker jeg, at noget i mit liv virkelig er lykkedes,” siger Kurt Christensen.

På Menighedsfakultetet er Kurt Christensen kendt som en innovativ og humoristisk kollega og underviser, der i teologiske debatter kombinerer tydelighed og venlighed.

”Man ved, hvor man har ham, og kan tage både kritik og anerkendelse for gode varer. Han har høje ambitioner på egne, fakultetets og de studerendes vegne, og det kan man mærke. Men han går aldrig personligt efter nogen, og han er ikke bange for at indrømme egne fejl,” siger fakultetsleder Thomas Bjerg Mikkelsen.