The Big Bang udelukker ikke Gud

Ulrik Uggerhøj tror dog ikke på en personlig Gud, men ser et klart mønster i skaberværket. Nu er han blevet professor i højenergi atomar fysik

Lars Uggerhøj forsker i universets meget små byggesten: de atomare partikler. –
Lars Uggerhøj forsker i universets meget små byggesten: de atomare partikler. – Foto: AU.

portræt

Den nyudnævnte professor i højenergi atomar fysik Ulrik Uggerhøj fra Institut for Fysik og Astronomi er med egne ord en eksperimentel fysiker, der nyder at opbygge og udføre eksperimenter fra bunden. Han er involveret i en række internationale forskergrupper, hvor man benytter stærke elektromagnetiske felter til at undersøge, hvordan partikler vekselvirker.

Hans nuværende forskning foregår med en stærk tilknytning til CERN i Genève og til et af de tilsvarende amerikanske centre, SLAC, der har base på Stanford University. Begge steder fungerer han som talsmand for de eksperimenter, han deltager i.

Ulrik Uggerhøj, der er født i 1968, er ph.d., og dr.scient., og har været tilknyttet Institut for Fysik og Astronomi på Aarhus Universitet som forsker siden 2000 og som viceinstitutleder siden 2011. Han er uddannet såvel i Aarhus som på det fælleseuropæiske forskningscenter CERN ved Genève.

Som det måske anes, er han i sin forskning helt inde og næsten røre ved universets byggesten, og overordnet set ved videnskaben nu så meget om verdens skabelse, også kaldet The Big Bang, at man med rimelig sikkerhed kan sige, hvad der er sket, helt tilbage til dengang universet kun var omkring et mikrosekund gammelt.

Som så mange andre, der beskæftiger sig med disse sager, har Uggerhøj da også haft overvejelser om, hvorvidt der står en skaber bag det hele. I et interview i 2007 sagde han blandt andet:

Jeg er nærmest tvivler. Samtidig har jeg da også ind-imellem følt den trang, man kan have til at tro på Gud, men så sejrer det rationelle i mig, og tro er jo ikke rationel, for så ville det ikke være tro.

Dog ser han sig ikke som som ateist, for som han også sagde: Big Bang udelukker ikke Gud. Selv tror jeg ikke på en personlig Gud, men jeg betragter mig selv om kristen, fordi jeg tror på næstekærligheden, tilgivelse og åbenhed.

Ulrik Uggerhøj er medforfatter til mere end 100 videnskabelige artikler og har bidraget til udbredelsen af kendskabet til fysik med indlæg i blade, aviser samt i radio og på tv. Han er forfatter til en række bøger om tid, her i blandt den anmelderroste bog Tid den relative virkelighed og er højaktuel med den nye bog Tid.

Ulrik Uggerhøj er gift med læge Malene Uggerhøj, med hvem han har tre børn.