Biskop deler musikglæde og kærlighed til Aarhus med de kongelige

Biskop over Aarhus Stift Henrik Wigh-Poulsen har ikke haft for vane at nærstudere ugebladenes royale spalter. Men fra april skal han være præst og sjælesørger for den kongelige familie

I september 2015 blev Henrik Wigh-Poulsen bispeviet i Aarhus Domkirke og vendte hjem til Aarhus, som han nyder at ”genindtage” sammen med sin hustru, der i dag er provst i Kolding, og de to af parrets tre voksne sønner, som bor i byen. –
I september 2015 blev Henrik Wigh-Poulsen bispeviet i Aarhus Domkirke og vendte hjem til Aarhus, som han nyder at ”genindtage” sammen med sin hustru, der i dag er provst i Kolding, og de to af parrets tre voksne sønner, som bor i byen. – . Foto: Christian Klindt Sølbeck/ritzau.

Da Henrik Wigh-Poulsen tirsdag den 1. september 2015 havde sin første arbejdsdag som biskop over Aarhus Stift, stod han i en restaurant på havnen i Ebeltoft og iførte sig for første gang bispekåben, mens tjenere og kokke hvirvlede omkring ham. Han skulle nemlig, som sin første officielle opgave som biskop, være med til at modtage dronning Margrethe og prins Henrik, der ankom til Ebeltoft på deres sommertogt.

Den tidligere domprovst i Odense gik i fuldt ornat ud på kajen sammen med borgmesteren fra Syddjurs Kommune, regionsrådsformanden og den lokale politidirektør og tog imod regentparret, og han nød den festlige begivenhed, hvor børnehavebørn og lokale borgere af mange slags var mødt op for at fejre kongefamilien.

Siden har Henrik Wigh-Poulsen mødt dronning Margrethe flere gange, blandt andet under gudstjenester i Aarhus Domkirke, hvor dronningen er flittig kirkegænger, når hun opholder sig på Marselisborg Slot. Og han kan nu se frem til mange flere møder med dronningen og resten af den kongelige familie, for fra den 1. april 2018 overtager Henrik Wigh-Poulsen hvervet som kongelig konfessionarius efter forhenværende biskop i Københavns Stift, Erik Norman Svendsen, der har varetaget opgaven som regentens sjælesørger og kongehusets familiepræst i 10 år.

Allerede i foråret 2017 blev Aarhus-biskoppen kontaktet med en første forespørgsel om, hvorvidt han kunne tænke sig at påtage sig opgaven med at stå for barnedåb, bryllupper, begravelser, konfirmation, undervisning og lignende i kongefamilien.

I første omgang blev biskoppen, som ikke normalt bruger meget tid på at læse ugebladenes royale spalter, både lidt ”beæret og betuttet” og ”vel også lidt ’starstruck’”. Men han fandt hurtigt beroligelse i den kendsgerning, at hvervet som kongelig familiepræst i mangt og meget svarer til opgaven som præst for en almindelig folkekirkelig sognemenighed.

”Når man bliver kaldet af en menighed, ligger der en tillid i det, som er god at have med, og det forsøger jeg at fokusere på. Jeg forbereder mig ved at læse om den menighed, jeg nu er blevet kaldet til, ligesom jeg gjorde, da jeg første gang blev kaldet af en menighed,” siger Henrik Wigh-Poulsen, der blev teologisk kandidat fra Aarhus Universitet i 1989 og fik sit første præsteembede i Lejrskov-Jordrup Pastorat nær Kolding samme år.

Her var han frem til 1997, hvor han skiftede præsteembedet ud med et job som lærer på Askov Højskole i forbindelse med, at hans hustru, Grete Wigh-Poulsen, skulle være præst i Kolding. Siden blev han tekstforfatter på et reklamebureau og skrev ph.d.-afhandling om forfatteren Jakob Knudsen, den grundtvigske bevægelse og Grundtvig selv, inden han i 2000 blev leder af Grundtvig-Akademiet på Vartov i København og redaktør af Dansk Kirketidende.

Han er nu tilbage i Aarhus, som han nærer stor kærlighed til, og nyder både bylivet, biografen Øst for Paradis og ikke mindst nærheden til strand og skov, hvor han gerne løber ture, når han kan finde tid til det.

På biskoppens bord ligger mange dagsordener og bøger, for eksempel en række biografier om dronningen og kronprinsen samt en bog om det Glücksborgske hus.

”Kongefamilien repræsenterer jo en del af det danske og af en tradition, som vel alle holder af og bakker op om. Når kongefamilien kommer på besøg, er det en festdag, hvor vi nyder det ekstraordinære ud over hverdagens rutiner og rationale,” siger Henrik Wigh-Poulsen.

Og måske kan det i hans nye virke komme biskoppen til gavn, at han deler kærligheden til Aarhus med Dronningen og passionen for musik med Kronprinsen, ”selvom min musiksmag nok er noget mere bedaget end Kronprinsens”, som han siger.