Biskop med Indien i horisonten fylder rundt

Thorkild Græsholt, tidligere biskop i Lolland-Falsters Stift, fylder i dag 90 år. Han livs kærlighed blev missionsarbejdet i Indien

Thorkild Græsholt gik af som biskop i 1996, og på billedet har han netop været i afskedsaudiens hos dronning Margrethe.
Thorkild Græsholt gik af som biskop i 1996, og på billedet har han netop været i afskedsaudiens hos dronning Margrethe. . Foto: Scanpix.

En dag i 1980 viste en grånende herre en række danske missionsfolk rundt i byen Arcot i delstaten Tamil Nadu i Nordøstindien.

Gennem gaderne fortalte han detaljeret om byens historie og henvendte sig ublu til de lokale på deres eget sprog, tamil. Han vandrede hjemmevant ind i de hinduistiske templer, hvor den ene tempelpræst efter den anden hilste ham velkommen som en ven.

Manden var Thorkild Græsholt, tidligere biskop i Lolland-Falsters Stift, der i morgen fylder 90 år, og hans liv har været en eventyrlig og dybt engageret vekslen mellem forskellige verdener. Både at være kristen præst og ekspert i hinduisme er for eksempel ingen modsætning, når det gælder Thorkild Græsholt.

Han er født i et indremissionsk hjem i Nordsjælland i 1926, blev cand.theol. i 1951 og tog siden til Indien som missionær ved Arcot-kirken. Det var her, grundstenen til et livslangt kærlighedsforhold til Indiens sprog, kultur og religion blev lagt. Græsholt har senere i livet været formand for Dansk Missions Selskab (nu Danmission), undervist i missionshistorie på Københavns Universitet og været engageret i Folkekirkens Nødhjælp og Dansk Missionsråd. Han har skrevet bøger om hinduisme, og på én af sine ture til Indien har han endda undervist indiske præster i religionen.

Efter sit missionsophold i 1950’erne vendte Græsholt hjem og blev præst i Stengård Sogn i Gladsaxe i København. Han blev hurtigt afholdt, og i 1969 valgte man ham som biskop i Lolland-Falsters Stift, 43 år gammel. Der er ikke mange, der tør vælge så ung en biskop, når man tænker på, hvor længe man så hænger på ham bagefter, lyder det spøgende fra en ven. Men Thorkild Græsholt var generelt ikke én, man hang på. Som biskop blev han anset for at være en god leder, kendt for sin ligefremme facon og som en tydelig stemme i samfundsdebatten.

Også derhjemme sagde han gerne tingene ligeud til de fem sønner, han fik med sin hustru, Hanne. Rollefordelingen mellem dem var klar, hun stod for hjem og børn, mens han ofte var optaget ude. Flere af sønnerne er som voksne gået i faderens fodspor: Den ene, Georg Græsholt, er præst nord for Esbjerg, men i flokken er også en organist, en orgelbygger, en sygeplejerske og en lærer.

I 1996 gik Thorkild Græsholt af som biskop efter 27 år. Da en ven flyttede til Nykøbing Falster i 2007, stod der en dag en prydbusk som gave foran døren med besked fra biskoppen. Men blot et par måneder senere mødte vennen Græsholt til gudstjeneste, og her måtte vennen til sin undren forklare, hvor han boede. Demensen er taget til med årene, og for nogle år siden flyttede Græsholt og hans hustru ind på plejehjemmet Blomsterhaven i landsbyen Idestrup lidt uden for Nykøbing Falster.

For halvandet år siden døde Hanne Græsholt i en alder af 87 år. Men sin 90-årsfødselsdag skal Thorkild Græsholt ikke fejre alene, hans børn har nemlig tænkt sig at dukke op og lave ”lidt af en fest” på plejehjemmet.

Dengang Thorkild Græsholt var missionær, var det ikke almindeligt, at man interesserede sig for andet end kirkens arbejde. Men det gjorde Græsholt, og i det hele taget handler arven fra Græsholt om at løfte blikket og vende snuden lidt udad, mener kirkefolk. Selvom man er sikker i sin sag, skader det jo ikke at vide mere.