Prøv avisen
Nekrolog

Biskoppen med det indiske blod i årerne er død

Thorkild Græsholts liv blev i høj grad defineret af hans møde med Indien og østlig religion. Som biskop over Lolland-Falsters Stift favnede han alle med sin missionske baggrund. – Arkivfoto.

Arbejdet med at udbrede kristendommen fulgte ham hele livet. Først som missionær i Indien og senere som biskop over Lolland-Falsters Stift, hvor han faciliterede det kirkelige liv i sognene. Tidligere biskop Thorkild Græsholt blev 90 år

Der er langt fra Arcot-området i det sydlige Indien og til Lolland-Falster. Men det er i høj grad de to steder, der formede tidligere biskop over Lolland-Falsters Stift Thorkild Græsholt, som nu er død.

Allerede som 26-årig blev Thorkild Græsholt udsendt som missionær for Det Danske Missionsselskab (i dag Danmission). Det var hans første embede som teolog, og her virkede han fra 1953 til 1959 med sin hustru ved sin side.

Det ophold gjorde et dybt indtryk hos Thorkild Græsholt, fortæller biskop emeritus Holger Jepsen, der efterfulgte Thorkild Græsholt som biskop på Lolland-Falster.

”Han havde Indien i sit hjerte, og så længe han var klar i hovedet, kunne han stadig tale tamilsk. Han kom virkelig til at holde utrolig meget af Indien, inderne, og hans viden og interesse for indisk religion var stor,” fortæller Holger Jepsen.

Interessen for det missionerende arbejde fik Thorkild Græsholt allerede ind fra barnsben. Han blev født i et indremissionsk hjem i Græsted i Nordjylland i 1926, og i 1951 blev han gift ind i den berømte Bartholdy-familie, da han blev gift med Johanne Sofie Bartholdy. Hun var datter af Vesterbro-præsten Georg Bartholdy, som igen var bror til Indre Missions navnkundige formand, Christian Bartholdy.

”Det blev en gave for hans liv, fortalte han, og det prægede ham meget,” siger Holger Jepsen.

Efter hjemkomsten fra Indien fortsatte Thorkild Græsholt i det missionske spor. Fra 1960-1964 var han lektor i missionshistorie ved Københavns Universitet, og fra 1967 var han tilknyttet Det Danske Missionsselskab, hvor han også fungerede som formand i en årrække. Endelig var han også tilknyttet Folkekirkens Nødhjælp i flere år.

Sideløbende med bestyrelsesarbejdet var Thorkild Græsholt først præst i Stengård Sogn i Kongens Lyngby ved København, før han i 1969 blev valgt som biskop over Lolland-Falsters Stift som 43-årig.

Det var også her, at Holger Jepsen som domprovst i Maribo etablerede et livslangt venskab med Thorkild Græsholt, fortæller han.

”Vi kom ellers fra hvert vores kirkelige udgangspunkt. Jeg kom fra det grundtvigske og han fra det missionske, men det var aldrig et problem. Thorkild var et utroligt menneske, og sådan noget som intriger interesserede ham ikke,” fortæller Holger Jepsen.

Og mødet med Holger Jepsen og andre teologer med et divergerende kirkeligt tilhørsforhold prægede Græsholt.

”Han bevægede sig nogle andre steder hen som biskop. Han fortalte også selv, at da han var ung, var han ’sikker på, hvem der ville komme i himlen’, men det vidste han ikke længere,” fortæller Holger Jepsen.

”Det var en god erkendelse. I Lolland-Falster fik han i det hele taget en stor kærlighed til folkekirken og til den brede kirkelige kreds,” siger Holger Jepsen.

I 1996 trådte Thorkild Græsholt tilbage efter 27 år som biskop. Han blev dog boende i stiftet, og for nogle år tilbage flyttede han og hustruen ind på plejehjemmet Blomsterhaven i Idestrup lidt syd for Nykøbing Falster.

Johanne Græsholt døde for et par år siden som 87-årig. Sammen nåede de at få fem sønner, hvor den ene, Georg Græsholt, også gik præstevejen.

Thorkild Græsholts begravelse finder sted i Klosterkirken i Nykøbing Falster med efterfølgende jordfæstelse på Nordre Kirkegård fredag den 10. marts klokken 10.30.