Bornholms unge stemme

34-årige Winni Grosbøll har formået at samle bornholmerne omkring sig som borgmester. I disse dage samler hun oven i købet de danske toppolitikere omkring sig som vært for folkemødet på Bornholm

Den socialdemokratiske borgmester Winni Grosbøll er blevet både mere selvsikker og populær, siden hun satte sig i borgmesterstolen efter seneste kommunalvalg.
Den socialdemokratiske borgmester Winni Grosbøll er blevet både mere selvsikker og populær, siden hun satte sig i borgmesterstolen efter seneste kommunalvalg. Foto: Marie Hald.

Stadig flere bornholmere tror på Grosbøll, altså den 34-årige socialdemokratiske borgmester Winni Grosbøll. Sådan har det ikke altid været. For selvom ingen andre kunne slå hende som spidskandidat internt i partiet, tvivlede mange bornholmere på hendes borgmesterpotentiale op til seneste kommunalvalg, fortæller Peter Skafte, der er politisk journalist på P4 Bornholm.

LÆS OGSÅ: Der er grønnere uden for murene

Jeg tror, at kommunalbestyrelsesmedlemmet Torben Rønne-Larsen fra Dansk Folkeparti ramte, hvad mange tænkte, da han sagde, at det ville blive en katastrofe for Bornholm, hvis hun blev borgmester. For hun virkede som et meget grønt og usikkert kort, selvom hun var gymnasielærer i historie og samfundsfag. Men hun er virkelig vokset med opgaven, og hun har klaret sig utrolig godt, så i dag nyder hun bred opbakning, siger Peter Skafte og peger på, at hun også konstituerede sig med Venstre, så kommunalbestyrelsen undgik at blive splittet mellem borgerlige og røde medlemmer.

På den måde snød hun til gengæld den siddende borgmester, Bjarne Kristiansen fra Borgerlisten, der pænt måtte vente uden for døren sammen med SF og Venstres gamle politiske venner, mens de to store partier delte øens tunge poster mellem sig.

Siden har hun med raketfart vist sig som en ung, fremadstormende borgmester, der har fået sympati blandt vælgerne ved at være flittig og målrettet. Hun er til gengæld nok ikke så folkelig som den gamle borgmester, men hun har vundet respekt ved at tale ærligt om tingene i stedet for at lefle. Og faktisk tror jeg, at hun ville have en chance, hvis hun stillede op til Folketinget mod Jeppe Kofod, der ellers er meget populær på øen, hvor man ikke har taget hans sexsag så tungt. Måske kunne hun også blive et fremtidigt ministeremne, men det ligger nok en del år fremme, siger Peter Skafte, der i stedet regner med, at hun bliver genvalgt som borgmester for Bornholms Regionskommune til næste valg.

Det er tydeligt, at hun ser et projekt i at vende udviklingen på Bornholm. Øen kæmper med store problemer på grund af faldende befolkningstal, en voksende gruppe ældre, lavt uddannelsesniveau og manglende arbejdsplaser. Men hun vil gå meget langt for at give erhvervslivet gode rammebetingelser for at skabe flere job. Og hun kan også skære igennem, når det gælder, siger Peter Skafte, der mindes et kommunalbestyrelsesmøde, hvor hun smed en flok forældre ud af salen, da de lavede en begravelseshappening i forbindelse med lukning af et par skoler.

Det blev for meget for borgmesteren, der mindede forsamlingen om, at en 12-årig pige to dage tidligere var blevet slået ihjel i trafikken på øen. Man burde adskille tingene, mente hun. Det er også hendes politik på privatfronten. For selvom hun efterhånden er blevet medievant oven i købet med landspressen i disse dage under folkemødet på øen holder hun konsekvent pressen væk fra sit hjem, hvor hun bor sammen med sin mand og deres tre børn. Og selvom der står Grosbøll på postkassen, er hun ikke selv i familie med den kontroversielle kirkedebattør med samme efternavn.

ohrstrom@k.dk