Prøv avisen

Bramfri sognepræst

Lene Matthies skildres som en utraditionel præst, for hun er ikke bleg for at gå ind på en bodega eller gå tur på Christiania og tale med dem, hun møder. Da en ung mand forrige år blev slået ihjel, og flere blev sårede, i et opgør i fristaden, holdt hun sammen med kollegaen Flemming Pless gudstjeneste på Christiania. -- Foto: Polfoto. Foto: Polfoto

Sognepræst Lene Matthies, der er kommet i mediernes søgelys på grund af en sag om videoovervågning, beskrives som en engageret og rummelig præst, der gerne tager utraditionelle midler i brug

Siden november har sognepræst Lene Matthies været fritstillet fra sit virke som præst på grund af anklager om tyveri af blandt andet drikkevarer fra et skab i kirken. Politiet har afvist at rejse tiltale i sagen. Lige nu venter hun på, hvad Kirkeministeriet vil gøre ved en rapport på 37 sider, som biskop Erik Norman Svendsen har indsendt med en indstilling om "et tjenstligt forhør med henblik på afskedigelse". Den sag er kommet til offentlighedens kendskab i et radioprogram i fredags, men det er ikke første gang, Lene Matthies har mediernes opmærksomhed.

Lene Matthies har siden 1999 været præst i Christians Kirke og Vor Frelsers Kirke på Christianshavn. Som nabo til sidstnævnte ligger fristaden Christiania, som også hører til Lene Matthies' sogn. Det lader til at være et godt naboskab. I hvert fald har Lene Matthies tidligere udtalt til pressen, at Christiania er en gevinst for samfundet, også på trods af de problemer, som medierne oftest fokuserer på. Lene Matthies har en god kontakt til folk i fristaden, ligesom hun roses for sit engagement i sognet og lokalsamfundet i øvrigt.

Lene Matthies beskrives af sognebørn som en prædikant, der er jordnær og folkelig og samtidig er teologisk velfunderet. Hun har igennem årene stiftet bekendtskab med mange forskellige gudstjenestetyper. I Vor Frelsers Kirke har hun ud over de almindelige højmesser holdt internationale musikgudstjenester og turistgudstjenester for nogle af de 300.000 turister, som årligt besøger kirken med det gyldne spir på Christianshavn. På årsdagen for terrorangrebene den 11. september holdt hun mindegudstjeneste i Christians Kirke, ligesom hun sammen med kollegaen Flemming Pless holdt udstjeneste på Christiania, da en ung mand forrige år blev slået ihjel, og flere blev sårede, i et opgør i fristaden.

For Lene Matthies' gudstjenester begrænser sig ikke til kirkerummet. Uden for kirken har hun således også holdt gadegudstjenester for hjemløse grønlændere, der ellers ofte er udskældt for deres tilstedeværelse i det københavnske gadebillede. Folk omkring sognepræsten forklarer, at hun brænder for samfundets svageste.

Lene Matthies er præst i et sogn, hvor christianitter, grønlændere, velhavende danskere og almindelige amagerkanere bor side om side. Hun har en god kontakt med sine sognebørn og nyder da også stor popularitet, lyder meldingerne. Hun skildres som en utraditionel præst, for hun er ikke bleg for at gå ind på en bodega eller gå tur på Christiania og tale med dem, hun møder. Hun er kendt for at stå til rådighed, når nogen har behov for hjælp, og hun bliver da også jævnligt brugt som sjælesørger.

Den 48-årige præst beskrives endvidere som en varm, bramfri og temperamentsfuld kvinde, der er engageret i verden omkring sig. Med sit store engagement har hun mange jern i ilden, og den eneste ulempe ved det er, at hun til tider kan miste overblikket.

Lene Matthies, som også er kendt her fra avisen som radio-/tv-anmelder, er fraskilt og har tre børn.

kirke@kristeligt-dagblad.dk