Børnenes mand på Rigshospitalet

Professor ved Rigshospitalets børnekræftafdeling Kjeld Schmiegelow har netop modtaget det nystiftede Henrik Hertz Legat fra Børnecancerfonden

Kjeld Schmiegelow har siden studietiden interesseret sig for kræftbehandling. –
Kjeld Schmiegelow har siden studietiden interesseret sig for kræftbehandling. –. Foto: Rigshospitalet.

Henrik Hertz Legat er på 250.000 kroner, og det uddeles til en forsker eller forskningsgruppe, der kan dokumentere særlige forskningsresultater eller særligt perspektivrige forskningsprojekter inden for børnecancerområdet. Her er Kjeld Schmiegelow en klar kandidat.

Kjeld Schmiegelow, der er født i 1953, er professor i pædiatri på BørneUngeKlinikken, Rigshospitalet, og Københavns Universitet. Hans primære forskningsfelt er børnekræft med særlig fokus på årsagerne, omsætning af kemoterapi, behandlingseffekt og af bivirkninger. Endvidere har han fokus på udvikling af strategier for individualiseret kræftbehandling, senfølge til kræftbehandling og rehabilitering af kræftpatienter.

LÆS OGSÅ:
Portræt: Dansk Oscarvinder med poetisk pennestrøg

Kjeld Schmiegelow er medforfatter til mere end 200 videnskabelige publikationer, og har vejledt mere end 25 ph.d.-studerende. Han leder den nordiske/baltiske behandling for børn og voksne med akut lymfatisk leukæmi, der er den hyppigste kræftsygdom hos børn. Kjeld Schmiegelow har forskningssamarbejde med forskere i Europa, USA og Asien.

I 2010 afveg Kjeld Schmiegelow fra den hårde videnskab, idet han udgav digtsamlingen Alfabetismer, hvor han ikke bare tog læseren med på en rejse gennem alfabetet, men også gennem mennesket.

Menneskeligheden bliver undersøgt oppefra og nedefra indefra og udefra i versene, som alle bærer en dyb klang i mol, som det hed ved udgivelsen.

Kjeld Schmiegelow har haft sit virke på Rigshospitalet siden 2005, hvor han er ansvarlig for den fællesnordiske-baltiske behandling af børn og unge voksne med blodkræft.

Det er ikke første gang han modtager anerkendelse for sit arbejde. Tidligere han han blandt andet tre år i træk i slutningen af 1980erne fået Inner Wheels årlige pris på 250.000 kroner, i 2012 30.000 kroner fra Lise og Gunnar Wærums Fond og sidste år Region Hs Global Excellence Prize på 1,5 milloner kroner.

Han er gift med Stine Faurholt og har fem børn.