Prøv avisen

Chefredaktøren, der blev præst

Et kommunalpolitisk engagement samt en omfattende foredragsvirksomhed har også kendetegnet fødselaren Erik Lau Jørgensens meget udadvendte liv. -- Foto: Jens Bach.

Præst, journalist og forfatter Erik Lau Jørgensen er et eksempel på, at ordblindhed kan bekæmpes. I dag fylder han 90 år

Ydmygelsen var ud over alle grænser, da "præstens Erik" blev placeret bagest i klasselokalet, fordi han var ordblind. Men fra bageste række rykkede han senere ind på Bogense Avis' redaktion fast besluttet på, at han ville være journalist. For i det fynske præstehjem, han voksede op i, lærte han, at et menneske altid skal tro, at det er noget. Uanset hvad.

LÆS OGSÅ: Nu kan vi også bruges til noget 

I dag fylder Erik Lau Jørgensen 90 år og har fået bugt med ordblindheden. 1989 udgav han erindringsbogen "På lykke & fromme. Ordblind journalist & præst uden uddannelse", og han har efterfølgende udgivet fire romaner.

Før forfatterskabet var han redaktør for en række venstreblade, og i 12 år fungerede han som chefredaktør på Morsø Folkeblad. Uenighed om bladets fremtid skabte splid, og Erik Lau Jørgensen valgte at forlade bladhuset.

At han skulle fortsætte sin karriere som præst gik fint i tråd med opvæksten i præstehjemmet med den indremissionske far, som altid havde ønsket, at hans søn blev præst.

Erik Lau Jørgensen erklærede allerede sig selv som grundtvigianer under et ophold på Askov Højskole, da han var 18 år. Så da formanden for Morsø Frimenighed meddelte ham, at menighedsrådet havde besluttet at opfordre ham til at blive menighedens præst, var svaret ja. En teologisk uddannelse havde Erik Lau Jørgensen dog ikke, men det var ikke en hindring.

De 15 år som præst var hans bedste tid, har Erik Lau Jørgensen tidligere sagt til Kristeligt Dagblad. Specielt det mere fortrolige forhold til mennesker gav mening for ham.

Den kritiske pen har han dog ikke helt lagt fra sig, for på Kristeligt Dagblads debatsider står hans navn på flere indlæg.

Siden 1944 har Erik Lau Jørgensen været gift med Else Lau Jørgensen. Sammen har de en søn og to døtre, der yderligere har beriget dem med syv børnebørn og 11 oldebørn. Parret bor i Nykøbing Mors.

pallesen@k.dk