Hans karriere begyndte med magi. I dag tryllebinder han have-entusiaster på sociale medier

Claus Dalby begyndte sin karriere med at trylle, og siden har han tryllet med sine talenter som både forlægger, forfatter og havemand med masser af følgere på de sociale medier. I dag fylder han 60 år

Havemanden Claus Dalby har ni års skolegang – og en halv million følgere på de sociale medier.
Havemanden Claus Dalby har ni års skolegang – og en halv million følgere på de sociale medier. . Foto: Nina Kestilä Hansen.

Forlæggeren, forfatteren og den kendte havemand Claus Dalby slår en stor latter op, da Kristeligt Dagblad spørger til hans uddannelse.

”Jeg har gået ni år i skole. Jeg har ingen uddannelse!” kommer det så. Til gengæld er Claus Dalby, der i dag fylder 60 år, blevet en læremester for mange andre med sin berømte have i Risskov i udkanten af Aarhus, hvorfra han har sendt adskillige tv-udsendelser gennem årene.

Da han købte huset for 35 år siden, var det for at få plads til sit blomstrende forlag Klematis, mens haven dengang bestod af 4000 kvadratmeter græsplæne, der lå ”som et tomt lærred” og ventede på den rigtige gartner, der kunne kalde farverne frem i det hele. Og det overraskede ham selv, hvordan havearbejdet siden har overtaget det meste af hans tid, da han først havde indrettet selve huset.

”Jeg købte huset her og vidste ikke, at jeg var haveinteresseret. Men et halvt år senere mødte jeg blomstermaleren Anne Just. Det blev et stort vendepunkt i mit liv, og vi kom sammen til at lave 30 udsendelser til DR 2. Det var Anne, der var stjernen, mens jeg var statisten,” siger Claus Dalby ukrukket. I dag har han senest fået udgivet sin bog ”Krukker i haven” under titlen ”Containers in the garden” på et stort amerikansk forlag, der også har en ny bog på vej fra den danske havemand. Og fra sin have, hvor han også har ansat to andre gartnere, driver han også en succesfuld webshop med kunder fra hele Europa, ligesom han har omkring en halv million følgere på det sociale medie Instagram fra hele verden, 150.000 følgere på Facebook og sågar en engelsksproget Youtube-kanal, fordi så mange gerne vil have hans råd til havelivet. Som forlægger på sit eget forlag Klematis har han desuden udgivet omkring 3000 fortrinsvis hobby-, børne- og designbøger, ligesom han selv har skrevet omkring 30. Men det hele begyndte med trylleri.    

12 år gammel trådte Claus Dalby for første gang frem foran et publikum. Det var på Ålholm Skole i København, hvor han som en anden Buster ville vise, at han havde lært at trylle. Nogle år tidligere havde han haft sit første og sidste lønmodtagerarbejde som avisbud, for siden dengang har Claus Dalby tjent sine penge som selvstændig. Først blev han så god til at trylle, at han blev inviteret ind i bedste sendetid af selveste Otto Leisner. Og han har optrådt mange steder i landet med trylleri og med hunde. Men siden kastede han sig med succes ud i at blive forlægger sammen med sin mand, Jaume Ferrer, for snart 40 år siden.

”Vi mødte hinanden på Mallorca, og da han flyttede herop, skulle vi finde noget, der kunne holde ham beskæftiget. På det tidspunkt havde jeg allerede udgivet nogle små børnebøger, så vi begyndte at udgive dem. Men det tog ret hurtigt fart. Rollefordelingen blev, at han tog sig af økonomien, mens jeg fik den kreative rolle. Og det var igen min interesse for smukke ting, der fik os til at udgive bøger om alt fra trylledej til papirklip og blomsterbinding. Det viste sig, at der var et kæmpe marked for hobbybøger. Dengang var det ikke engang normalt, at hobbybøger var i farver, så dem kom vi til at udgive mange af,” fortæller Claus Dalby.

I dag har parret droslet en hel del ned på forlagsdelen af firmaet, fordi markedet har ændret sig for hobbybøger, men i stedet har Claus Dalby taget sin passion for haver med sig over på de sociale medier, som han i sin tid også var hurtig til at se mulighederne i.

”Jeg plejer at sige, at jeg er ramt af medgang. Jeg har altid været heldig at have i hvert fald økonomisk medgang, men selvfølgelig har jeg også haft modgang, og for 12-14 år siden havde jeg en depression, der var så tung, at jeg blev indlagt,” fortæller havemanden, der dog genfandt glæden. For der er altid noget at glæde sig til, når man har en have, som han også sagde som gæst i DR 2's gudstjeneste i december.

”Jeg er nu ellers ikke den store kirkegænger,” siger han og tilføjer:

”Men jeg vil betegne mig selv som en almindelig troende. Og når jeg hører rislende vand og fuglesang i haven, er det svært at lade være med at tro på, at der ikke nogen højere magter. Min havelåge går også direkte ud i Ris skov, og særligt når bøgen springer ud, i de dage hvor skoven lukker sig om en, føles skoven jo også nærmest som en katedral,” siger han og tilføjer, at han bliver fuldstændig salig, når fuglenes forårskoncert for alvor bryder ud.

”Og ideen med en have er jo også, at man kan lave sit eget lille paradis. Men jeg er selv meget ydmyg over at have omdannet en græsplæne til det, man lidt patetisk ville kunne kalde paradisets have. Jeg ved heller ikke, om havearbejde handler om en længsel efter at genskabe paradis, men for mig handler det om en længsel efter at omgive mig med smukke ting. Og når jeg tager rundt og holder foredrag, taler jeg også om at skabe haver,” siger Claus Dalby, der i næste uge skal holde en række foredrag i Norge om det emne. Fødselsdagen vil han fejre privat med sin mand og nogle få venner. Men mon ikke der kommer blomster på bordet?