Prøv avisen

Dødsfald

Kristeligt Dagblad bringer i dag følgende nekrologer

Direktør Hans H. Kristensen, Minneapolis, USA, er død, 71 år. Hans H. Kristensen, der var landmandssøn fra Dalbygård ved Kolding, rejste som ung til Canada, blev dansk-canadier og emigrerede. I 1965 iværksatte han et udvekslingsprojekt for unge danske og norske landmænd, der blev tilbudt praktikophold i Canada. Siden dannede han organisationen International Agricultural Exchange Association (IAEA), der sørgede for udveksling af unge landmænd fra hele verden til Canada. Efter at være blevet presset ud af sin organisation og af rejsebureauet Hans H. Kristensen A/S i midten af 1980'erne opbyggede han sammen med sin kone et nyt rejsebureau i Minneapolis, som de drev indtil hans pensionering.

Forhenværende overrevisor Niels Regnar Baand, Hjørring, er død, 91 år. Niels Regnar Baand, der tidligere arbejdede som mejerist, blev i 1974 ansat ved Amtsligningsinspektoratet for Hjørring Amt. Her virkede han indtil sin pensionering i 1982. Niels Regnar Baand var i en årrække formand og kasserer for sangkoret Arion, hvor han siden blev udnævnt til æresmedlem.

Forhenværende forbundsformand Henrik Hansen, Brørup, var som ung tømrer fagligt aktiv, og han blev siden valgt ind i Ribe Kommunalbestyrelse. Ved siden af det faglige og politiske arbejde uddannede Henrik Hansen sig til ingeniør og fik ansættelse i kommunen. I mange år var han kommuneingeniør i Brørup. Henrik Hansen, der i 1939 blev aktiv i Teknisk Landsforbund, blev her udnævnt til æresmedlem i 1980.

Statsautoriseret ejendomsmægler Bent Ole Retvig, Provence, Frankrig, er død, 67 år. Bent Ole Retvig, der var udlært elektriker, blev siden kendt som cykelrytter. Han var blandt Danmarks bedste landevejsryttere, da han i 1958 blev professionel, og han nåede at deltage i Tour de France to gange. Retvig skrev dansk cykelsportshistorie, da han i 1960 som den første dansker opnåede kontrakt på et professionelt firmahold, italienske Carpano. Efter cykelkarrieren blev han ejendomsmægler og etablerede Retvigs Ejendomskontor i Farum, og ved siden af drev han i 1970'erne travstutteriet Kathrinedal. Siden flyttede Bent Ole Retvig til Provence i Sydfrankrig, hvor han virkede som ejendomshandler med speciale i den franske riviera.

Oversætter Bertel Theilgaard, Birkerød, er død, 64 år. Bertel Theilgaard var uddannet bibliotekar og arbejdede i en årrække i bl.a. Kenya, Tanzania og Papua Ny Guinea. Bertel Theil- gaard var i mange år filmtekster hos Dansk Video Tekst, og han bidrog endvidere med hundredvis af indlæg til dagbladet Politikens rubrik »Dag til dag«.

Orlogskaptajn, forfatter Ole Ventegodt, København, er død, 72 år. Ole Ventegodt gjorde fra 1956 til 1975 tjeneste i forsvaret, hvor han endte som orlogskaptajn. Herefter begyndte han at studere historie ved Københavns Universitet, og som cand.phil. kom han i 1979 til Rigsarkivet, hvor han arbejdede et halvt år. Siden studerede han skibsfart ved Dansk Centralbibliotek i Sydslesvig, og i 1981 blev han museumsinspektør på Orlogsmuseet i København. Fra 1992 arbejdede han som redaktør af historie, krigsemner og søfart ved Den Store Danske Encyklopædi. Her gjorde han også en betydelig indsats som billedredaktør. Ole Ventegodt var desuden foredragsholder, ligesom han havde et stort forfatterskab bag sig.