Danmarks mest erfarne anklager

Anne Birgitte Stürup tog sin embedseksamen i januar 1972 og er en af de mest erfarne anklagere i sager om personfarlig kriminalitet. I denne måned fejrer hun 40-års-jubilæum

"Amagermandens” anklager, statsadvokat Anne Birgitte Stürup, ses her foran Københavns Byret. –
"Amagermandens” anklager, statsadvokat Anne Birgitte Stürup, ses her foran Københavns Byret. –. Foto: Bax Lindhardt.

Når senioranklager Anne Birgitte Stürup den 29. januar fejrer 40-års-jubilæum som offentlig anklager, kan hun se tilbage på en karriere, som er uden sidestykke i anklagemyndigheden. Hun er nemlig den hidtil eneste anklager herhjemme, der har medvirket i flere end 100 nævningesager. Senest var hun således involveret i sagen mod Marcel Lychau Hansen, bedre kendt som Amagermanden, der kort før jul blev idømt fængsel på livstid.

LÆS OGSÅ: Det nytter ikke at vride hænder

Hun tog sin embedseksamen i januar 1972 og blev i 1990 ansat hos Statsadvokaten for København og Bornholm. Her er Stürup stadig, og her har hun gennem årene udviklet sig til Danmarks mest erfarne anklager i sager om personfarlig kriminalitet.

Fællesnævneren er, at man kan sætte ansigt på offeret eller ofrene. Det er en vigtig del af Stürups drivkraft. Ud over at præsentere enhver sag fair og objektivt i retten ser hun det som sin opgave også at være ofrenes talerør. Gennem årene har hun ligeledes opbygget et tæt samarbejde med Retspsykiatrisk Klinik og engageret sig i de sager, hvor den tiltalte er psykisk syg og ifølge Stürup ofte har mere brug for behandling.

Anne Birgitte Stürup er 65 år, bor i Hellerup og er gift med Don Bennett, der forsker i teoretisk fysik. Hun interesserer sig blandt meget andet for historie og litteratur og har været formand for det lokale menighedsråd, men det er uden sammenligning ægteparrets tre børn, svigerbørnene og børnebørnene, der sammen med resten af den store familie og vennerne betyder mest for Stürup. Jubilæet fejres med reception den 27. februar hos Statsadvokaten for København og Bornholm.