Danmarks yngste borgmester vinder valget igen: ”Hun kan lave en drejebog over at være borgmester”

Mens Socialdemokratiet er gået tilbage på landsplan, har borgerne i Holbæk genvalgt deres borgmester, Christina Krzyrosiak Hansen (S), der med hele 46 procent af de afgivne stemmer, slår Danmarks rekord i personlige stemmer.

Med hele 18.590 personlige stemmer til Christina Krzyrosiak tegner der sig et billede af en borgmester, der har gjort et bragende godt indtryk på sine vælgere. Men hvad er det, hun kan?
Med hele 18.590 personlige stemmer til Christina Krzyrosiak tegner der sig et billede af en borgmester, der har gjort et bragende godt indtryk på sine vælgere. Men hvad er det, hun kan? Foto: Mads Joakim Rimer Rasmussen/Ritzau Scanpix

Da den dengang 24-årige socialdemokrat Christina Krzyrosiak Hansen overtog borgmesterposten i Holbæk i 2017, var hun den yngste i Danmark nogensinde. I dag har hun som 28-årig slået endnu en Danmarks rekord, med det højeste antal personlige stemmer, der er målt i en kommune nogensinde. Hun opnår absolut flertal med 19 ud af 31 mandater, hvilket er mere end en fordobling af Socialdemokratiets mandattal i den Nordvestsjællandske kommune, hvor 58,9 procent af borgerne har stemt socialdemokratisk. Det sker, alt i mens Socialdemokratiet på landsplan er gået 3,9 procent tilbage siden sidste kommunalvalg.

Denne artikel er en del af en serie:

Kommunalvalg 2021
Gå til seriesiden

Med hele 18.590 personlige stemmer til Christina Krzyrosiak i år mod de 5.499 hun vandt valget med i 2017, tegner der sig et billede af en borgmester, der i løbet af sine første fire år har gjort et bragende godt indtryk på sine vælgere. Men hvad er det, hun kan?

Camilla Hove Lund (V) er 2. viceborgmester i Holbæks byråd for Venstre, som måtte nøjes med 15,4 procent af stemmerne, hvilket stadig gør dem til Holbæks andet største parti. Selvom hun er overrasket over, hvor stor en fremgang Christina Krzyrosiak Hansen (S) har opnået, er hun ikke overrasket over, at hun vinder valget:

“Jeg tror hun repræsenterer en anden form for politiker, end hvad man har været vant til i Holbæk. Hun blev valgt på et rigtig godt tidspunkt. Op til valget i 2017 havde Holbæk haft nogle hårde år økonomisk, folk kunne ikke enes i byrådet, og man kunne mærke at borgerne var trætte af al den mudderkast”, siger Camilla Hove Lund (V).

Hun henviser til, at Christina Krzyrosiak valgte en hel anden linje, hvor hun frem for at bruge al sin tid på Rådhuset, har brugt rigtig meget tid ude blandt borgerne:

“Jeg tror hun bliver belønnet for at være et friskt pust, fra noget man var træt af. Jeg synes også, at de tidligere borgmestre var gode til at komme ud blandt borgerne, men Christina Krzyrosiak Hansen er god til at få brandet sig og være synlig på de sociale medier. Det tror jeg gør, at borgerne føler sig set og hørt på en anden måde”, siger hun.

Ole Hansen (S) er gruppeleder og formand for Kultur- og Fritidsudvalget i Holbæk byråd. Han mener, at den populære borgmester fra Holbæk, kunne lave en drejebog, om hvordan man kan være borgmester:

"Når man overtager en kommune, hvor byrådet er i økonomisk krise og udsultet på velfærdsområdet, og samtidig ikke taler godt sammen internt, så skal man virkelig have ben i næsen, for at ligge den rigtige linje, og det har hun gjort. Frem for at diskutere og være uenige, har vi i de sidste fire år frem for alt debatteret" fortæller Ole Hansen (S).

Han fortæller, at da hun blev valgt som 24-årig, fik hun kritik for sin unge alder og manglende erhvervserfaring, hvorfor hun besluttede sig for at tage i praktik i dagsinstitutioner, private og offentlige virksomheder, hvilket hun har gjort de sidste fire år hos 114 forskellige institutioner og virksomheder.

En af de ting hun vinder på, er den hjertevarme hun udstråler, når hun møder folk, fortæller Ole Hansen (S)

"Fire gange om året rykker hun sit borgmesterkontor ud i et lokalområde og tager hjem og drikker kaffe hos lokale, hun møder", fortæller han.

Camilla Hove Lund (V) beskriver Camilla Krzyrosiak Hansen som en udadvendt, omsorgsfuld person, som hun faktisk også har et mere personligt forhold til:

“Hun er nem at få en relation til. Vi deler også personlige ting, og det gør det nemmere at snakke om tingene, når de er svære. Vi har ikke været ude og skyde på hinanden i den valgkamp, vi lige har haft hver især. Der er en gensidig respekt, som jeg oplever vi godt kan have, selvom vi er politiske modstandere, forklarer Camilla Hove Lund (V).

Indtil nu synes Camilla Hove Lund (V), at de har haft et fint samarbejde, og hun er spændt på, om det kommer til at fortsætte, nu hvor Socialdemokratiet har scoret det absolutte flertal i kommunen:

“Det er svært at sige, hvordan det bliver nu. Før har hun jo også været afhængig af os i Venstre for at lave flertal. Så vi må se, hvordan hun kommer til at håndtere det, og man kunne frygte, at det ville blive mere egenrådigt”, siger Camilla Hove Lund (V).