Dansk stjernearkitekt med sans for islam

Claus Wohlert er søn af arkitekten bag kunstmuseet Louisiana og har selv skabt sig et stort arkitektnavn især blandt muslimer. I morgen fylder han 60 år

Claus Wohlert har fundet en niche som arkitekt for islamisk kultur.
Claus Wohlert har fundet en niche som arkitekt for islamisk kultur. . Foto: Polfoto.

Det var en arabisk prinsesse, der for alvor satte skub i Claus Wohlerts karriere som arkitekt i den muslimske verden. For i 2003 var prinsessen fra Bahrain taget på studietur til Danmark for at studere lokale museer. Og som viceminister med ansvar for den nationale kulturarv faldt hun straks for Claus Wohlerts arkitektur i Kongernes Jelling.

LÆS OGSÅ: Dansk arkitektur i Bahrain

Det var et sjovt opkald, da hun ringede og hørte, om jeg ikke kunne komme til Bahrain for at give et bud på et nyt arkæologisk museum ved Qalat al-Bahrain ned til Den Arabiske Golf, husker Claus Wohlert, der på den måde fik en uventet ordre på et 2000 kvadratmeter stort kulturhistorisk museum i Bahrain.

Museet blev indviet i 2008 i Qalat al Bahrain, hvor de danske arkæologiske ekspeditioner havde deres hovedlejr under udgravningerne i 1950erne. Og samlingen er i 2006 blevet udpeget af Unesco som et af de to mest betydende nationale mindesmærker i kongedømmet Bahrain.

Selv var Claus Wohlert forundret over, hvor frie hænder han fik til projektet, da han stod på nationalmuseet i Bahrain for at mødes med prinsessen med det lange navn, Shaikha Mai bint Mohammad al Khalifa.

Hun havde ingen krav til byggeriet selv, men sagde bare You are the expert, mr. Claus. Og det er sjældent, at man får så frie hænder. Men jeg lod mig hurtigt inspirere af omgivelserne. For jeg ville gerne nytænke den arabiske tradition for arkitektur, siger Claus Wohlert, der siden har fundet en niche som arkitekt for islamisk kultur. Og siden opførelsen af museet i Bahrain arbejder han blandt andet med en rehabilitering af det ældste moskéområde i regionen.

Jeg er selv katolik, men jeg ser ingen modsætning i at arbejde med muslimer. Det har lært mig en uendelig stor respekt for de arabiske lande og den islamiske kultur. Det er nogle fantastiske mennesker at arbejde sammen med, og de er utrolig lydhøre, når man gider sætte sig ind i deres kultur, og det bliver vist i de byggerier, der bliver afleveret, fortæller han om sin succes.

Som søn af stjernearkitekten Vilhelm Wohlert havde han dog fra karrierens begyndelse store sko at fylde ud.

Vi var otte børn, der på skift blev taget med ud på byggepladserne. Og det fascinerede mig lige fra begyndelsen. Men min far var samtidig arkitekten bag Louisiana, så jeg gik rundt om mig selv 30 gange, før jeg alligevel ikke kunne lade være med at søge ind på Det Kongelige Danske Kunstakademi som arkitektstuderende, fortæller Claus Wohlert.

Det viste sig at være en god idé. For siden har han blandt andet udmærket sig som en af landets bedste restaureringsarkitekter. Og det siger noget om hans format, at det er hans tegnestue, Wohlert Arkitekter, der har fået opgaven at stå for genopbygningen af Dehns Palæ i Frederiksstaden, som brændte i maj 2010. For Kulturarvsstyrelsen betragter den opgave som et af de vigtigste genopbygningsprojekter i disse år.

Selv peger han alligevel på restaureringen og udvidelsen af Davids Samling, der også huser islamisk kunst, som sit hovedværk. Privat er han gift med brasilianske Nilza Sacramento og har selv fået to succesfulde børn, tv-værten Ida Wohlert og rockmusikeren Johan Wohlert.

ohrstrom@k.dk