Danskernes præst i New York

Som præst i Sømandskirken i New York har Julie Sløk både legestue og fundraising på programmet. I dag fylder hun 40 år

Julie Sløk (til højre) sammen med generalsekretær Margith Pedersen fra Danske Sømands- og Udlandskirker. --
Julie Sløk (til højre) sammen med generalsekretær Margith Pedersen fra Danske Sømands- og Udlandskirker. --. Foto: Søren Melin.

Det var kærligheden til en mand, der bragte Julie Sløk til USA og væk fra planen om en karriere som præst i den danske folkekirke. Men efter en årrække med arbejde i internationale organisationer - først i den amerikanske hovedstad, Washington, siden i Paris og derefter i New York - er drømmen om et liv som dansk præst alligevel gået i opfyldelse. Det skete, da Julie Sløk efter to år som hjælpepræst i den danske sømandskirke i New York for godt et år siden blev indsat som kirkens konstituerede - og sidenhen faste - præst.

Her står Julie Sløk i spidsen for en menighed, som i princippet tæller de cirka 8000 danskere, som bor i det såkaldte tri-state area - et område, der dækker delstaterne New York, New Jersey og Connecticut. Den reelle menighed er dog noget mindre: Knap 1500 husstande modtager kirkebladet, og til søndagsgudstjenesterne dukker cirka 25-30 kirkegængere sædvanligvis op i kirken, der siden 1955 har holdt til i et klassisk brownstone-byhus i det historiske New York-kvarter Brooklyn Heights.

Julie Sløk er uddannet teolog fra Københavns Universitet, og da hun i 1998 besluttede, at kærligheden kom før jobbet og fulgte med sin mand til Washington, blev hun ansat i Verdensbanken, hvor hun arbejdede med fattigdomsbekæmpelse og kvinders ligestilling i Filippinerne og Indonesien. Da parret seks år senere rejste til Paris, fortsatte Julie Sløk sit engagement i kvinders rettigheder som konsulent for FN med fokus på emner som mødredødelighed og teenagepigers reproduktive rettigheder.

I dag er Sløk-familien på 12. år udlandsdanskere, nu med base i verdensbyen New York, hvor både hverdagen og arbejdslivet er en balance mellem det amerikanske og det danske. Som sømandspræst har Julie Sløk eksempelvis oprettet en søndagsklub for menighedens 3-10-årige, der her lærer om dansk kultur ved blandt andet at høre bibelhistorier fortalt ved hjælp af legoklodser og ved at synge kendte danske salmer.

Som sømandspræst er Julie Sløk ansvarlig for det kirkelige arbejde såsom gudstjenester, dåb, vielser og konfirmationer, og hun har via fjernundervisning konfirmeret danskere så langt væk som i den midtvestlige delstat Kentucky og det selvstyrende territorium Puerto Rico.

Men hun har også opgaver, som ville være uvante for præster i den hjemlige danske folkekirke. Eftersom Sømandskirken er en privat kirke under Danske Sømands- og Udlandskirker, går meget af Julie Sløks tid også med at rejse penge til drift af kirken. Det sker eksempelvis via den populære julebasar, hvor udlandsdanskere og andre kan komme og spise æbleskiver og købe uundværligheder såsom marcipan og juleslik samt deltage i begivenheder som koncerter, middage og vinsmagning i kirken.

Netop opgaven med at rejse penge betyder, at sømandspræsten er afhængig af en engageret menighed, der er med til at arbejde for kirkens fortsatte overlevelse og trivsel. Det er da også dette samarbejde med et stærkt netværk af frivillige, som Julie Sløk betegner som et af de mest berigende aspekter ved gerningen som danskernes præst i New York.

Privat er Julie Sløk, der i dag fylder 40 år, gift med Torsten Sløk, og parret har tre børn.

nyholm@k.dk