David Cameron bryder tre års tavshed om sit livs politiske fejltagelse

Den tidligere britiske premierminister var manden, der satte gang i Brexit. Målet var at lukke munden på EU-skeptikerne hos De Konservative – i stedet sidder de nu med magten, og David Cameron ser til fra sidelinjen og går i rette med sin gamle ven Boris Johnson

Det var med hustruen Samantha og børnene Nancy, Elwen og Florence ved sin side, at David Cameron den 13. juli 2016 sagde farvel til embedsboligen Downing Street 10 tre uger efter Brexit-folkeafstemningen. –
Det var med hustruen Samantha og børnene Nancy, Elwen og Florence ved sin side, at David Cameron den 13. juli 2016 sagde farvel til embedsboligen Downing Street 10 tre uger efter Brexit-folkeafstemningen. – . Foto: Stefan Wermuth/Ritzau Scanpix.

Egentlig skulle David Camerons erindringer først udkomme efter Brexit. Men da den britiske udmeldelse af EU trækker i langdrag, kommer bogen på gaden nu, og de første uddrag har indeholdt politisk sprængstof om gamle venskaber og Brexit-folkeafstemningen, som for altid vil klæbe til Camerons navn, da det var ham, der udskrev den.

I søndags bragte The Sunday Times de første uddrag af erindringerne ”For the Record” (Til citat), som rammer de britiske boghandlere i morgen.

Her er der ikke mindst en hård kritik af hans konservative partifæller, den nuværende premierminister Boris Johnson, som sammen med daværende justitsminister og nuværende Brexit-minister Michael Gove satte sig i spidsen for kampagnen for Brexit. Han beskylder dem for at have løjet helt åbenlyst for at få briterne til at stemme for den historiske skilsmisse fra EU – og ikke mindst Boris Johnson for at have ført kampagne for noget, som han ikke selv troede på – udelukkende fordi det kunne fremme hans politiske karriere.

”Boris og Michael opførte sig skandaløst og blev ambassadører for populismens tidsalder med nedgørelsen af eksperter og fordrejninger af sandheden,” skriver David Cameron om de to, som ellers var hans personlige venner.

Boris Johnson har han kendt siden skoletiden på elitekostskolen Eton og overklassens festklub Bullingdon Club på universitetet i Oxford. Venskabet med Michael Gove var så tæt, at han og hustruen Sarah Vine begge stod fadder til David Camerons yngste datter.

Den tidligere premierminister har stort set holdt sig ude af offentlighedens søgelys, siden han med hustruen Samantha ved sin side meddelte, at han trak sig med omgående virkning morgenen efter folkeafstemningen om Brexit den 23. juni 2016. Og som han skriver, så var det først efter, at parret havde drukket en lille dram gin klokken 10 minutter over otte om morgenen, at de var klar til at møde kameraerne.

Folkeafstemningen var stort set første gang, at David Cameron rendte ind i et nederlag, og et nederlag så stort, at det satte en brat stopper for hans politiske karriere.

”Brexit vil altid overskygge hans eftermæle, og det var sikkert et element af overmodighed, da han lovede en folkeafstemning. Han var ikke klar over, hvor dybt skepsissen over for EU stak i partiet,” lyder det fra seniorlektor Alan Convery fra universitetet i Edinburgh, hvor han blandt andet forsker i De Konservative.

Men han tror også, at der med tiden vil komme mere fokus på andre af David Camerons fortjenester. Her nævner han homoseksuelle ægteskaber, skolereformer, faldende ledighed, økonomisk vækst, mere magt til parlamentet i Skotland og ikke mindst afstemningen om skotsk selvstændighed i 2014, som sikrede, at Skotland fortsat er en del af den britiske union.

”Han ændrede billedet af De Konservative, som blev mere alsidigt, og hvor der ikke mindst kom mange flere kvindelige parlamentsmedlemmer. I 2010 indgik han den første koalitionsregering siden Anden Verdenskrig, og i 2015 fik han absolut konservativt flertal for første gang siden 1992,” fremhæver Alan Convery, der beskriver David Camerons værdier som gammeldags konservative dyder med fokus på familien.

I sine erindringer fremhæver David Cameron selv, at han længe kæmpede med sin personlige holdning til homoseksuelle ægteskaber, og at det i høj grad var hustruen Samantha, der rykkede hans holdning med udsagnet, at det på ingen måde ville gøre deres eget ægteskab mindre værdifuldt, når to af samme køn kan blive gift.

”Det er nok en af de ting, som jeg er mest stolt over,” skriver han i bogen.

Her er der også en stor ros til den indflydelse, hans egen far havde på den unge David Cameron og hans tre søskende, for ”han troede på hårdt arbejde og ansvarlighed”.

Men det er ikke kun et glansbillede, som den tidligere premierminister tegner af sig selv. Der er også artige afsløringer af, hvordan han var tæt på at blive smidt ud af elitekostskolen Eton for at ryge cannabis.

Med til billedet af David Cameron hører historien om hans førstefødte søn Ivan, som blev født ved kejsersnit, fordi han vendte forkert i livmoderen. Det første indtryk var, at det var et sundt barn, men det viste sig hurtigt, at det ikke var tilfældet. Drengen led af cerebral parese og havde voldsomme epileptiske anfald.

”I en verden, hvor alt altid havde gået godt for mig, gav det mig et voldsomt chok og udfordring. Intet kan forberede dig på, at du mister din kærlige dreng,” skriver David Cameron om sønnen, der kun blev seks år. Parret har tre andre børn, Nancy, Elwen og Florence på henholdsvis 15, 13 og 9 år.

David Cameron har beskrevet sig selv som kristen og medlem af den engelske statskirke Church of England.

”Han er ikke udpræget religiøs, men han ser klart en rolle for Church of England som et nationalt samlingspunkt,” siger Alan Convery.