De efterladte forældres formand bruger sorgen som redskab

En personlig tragedie sendte Jesper Gade Nissen ind i Landsforeningen Spædbarnsdød. Nu er han formand for organisationen, der modtager årets Liv&Død-pris

At miste sin søn har givet Jesper Gade Nissen en erkendelse af vigtigheden i at hjælpe andre i samme situation. Han er formand for Landsforeningen Spædbarnsdød, som er modtagere af årets Liv&Død-pris.
At miste sin søn har givet Jesper Gade Nissen en erkendelse af vigtigheden i at hjælpe andre i samme situation. Han er formand for Landsforeningen Spædbarnsdød, som er modtagere af årets Liv&Død-pris. Foto: Privatfoto.

Et totalt blackout. Sådan husker Jesper Gade Nissen tiden efter, at han for seks år siden mistede sin søn Sigurd. Det eneste, han kan genkalde fra den tid, er sig selv siddende i sofaen i flere måneder i træk.

Selvom Jesper Gade Nissen gennemlevede noget af det værste, en forælder kan komme ud for, brugte han den traumatiske hændelse konstruktivt. For den ledte ham ind i Landsforeningen Spædbarnsdød, som han senere blev formand for. Nu har foreningens arbejde med ham i spidsen indbragt dem årets Liv&Død-pris, som uddeles af Landsforeningen Liv&Død og gives til organisationer eller personer, der har gjort en særlig indsats for at nedbryde tabuet om døden.

”De seneste år har vi prøvet at slå rigtig hårdt på, at vi er den faglige organisation, der har kompetencerne inden for det her område. Prisen er et skulderklap og helt klart en kæmpe anerkendelse af vores arbejde,” siger Jesper Gade Nissen.

Egentlig var det ikke givet, at Jesper Gade Nissen i dag skulle stå som formand for den prisvindende organisation. Historien om hans engagement i foreningen starter ved den tragedie, der overgik den lille familie i 2011.

”Min kone tager fat i Landsforeningen Spædbarnsdød efter Sigurds død, og de har et særligt forløb med en rådgiver i en gruppe af forældre, der har mistet på samme måde. Jeg var rimelig skeptisk. Jeg havde en idé om, at vi skulle sidde i sådan en hippie-rundkreds og græde lidt på skift,” fortæller Jesper Gade Nissen.

Den forestilling blev dog hurtigt bragt til skamme, for sådan foregik det ikke. Tværtimod måtte Jesper Gade Nissen smide fordommene på hylden og erkende, at det var et skridt, som familien havde brug for. De andre familier havde jo oplevet det samme, så der var et fælles fodfæste at mødes om.

Efterfølgende hørte han om den generalforsamling, som skulle holdes i Landsforeningen Spædbarnsdød i det tidlige forår i 2012. Her gik det op for ham, at han kunne bruge sine egne erfaringer til at hjælpe andre. Året efter blev han valgt ind i bestyrelsen, og atter et år gik, før han kunne kalde sig formand for foreningen. Kolleger i foreningen omtaler Jesper Gade Nissen som en afholdt og hårdtarbejdende formand, og det er da også gået stærkt med de faglige initiativer, der nu har givet foreningen Liv&Død Prisen.

”Vi har blandt andet været med til at præge politikerne omkring barsel på lige vilkår for fædre og med-mødre, altså mødre i homoseksuelle forhold. Det har været en mærkesag, og vi ser også nu, at det er os, der bliver brugt som eksperter i medierne. Den her pris er helt klart et resultat af det arbejde,” siger Jesper Gade Nissen.

Så selvom sønnen Sigurds død har været smertefuld og altid vil følge ham og familien, har Jesper Gade Nissen brugt sin sorg konstruktivt.

En konstruktivitet, der har udmøntet sig i konkrete politiske resultater og nu også en stor pris som skulderklap for det arbejde, der er blevet lavet.

”Vi gør en forskel,” siger han.

På næste mandag, den 18. september, er der en officiel reception, hvor Liv&Død Prisen bliver overrakt. Med den følger 10.000 kroner og et diplom.

”Bagefter forestiller jeg mig, at vi går ud og fejrer, at vi er kommet så langt,” siger Jesper Gade Nissen.