Prøv avisen
LUK

Det ser ud som om at du ikke er logget ind

Log ind for at dele artiklen

Glemt adgangskode? Klik her.

De klassiske dyders eminence

Det vigtigste kapitel i mit liv har Mærsk Mc-Kinney Møller selv kaldt den periode, der fulgte den 9. april 1940, hvor han blev sendt til New York for at sikre A.P. Møller-koncernens skibe bedst muligt. Det blev et vellykket svendestykke. Foto: Per Morten Abrahamsen.

Danmarks rigeste mand, skibsreder Mærsk Mc-Kinney Møller, fylder i morgen 95 år

Det glæder mig, at De havde en god tur på Øresund, og at vejret og Vorherre var med dem. Sådan skrev Mærsk Mc-Kinney Møller med streg under vejret og Vorherre, da en bekendt i et brev havde takket for en frokost om bord på skibsrederens private yacht.

Han er et overbevist kristent menneske, siger Jan Cortzen, tidligere chefredaktør gennem 25 år for Dagbladet Børsen og en af de få journalister, der har været tæt på morgendagens fødselar. Han er forfatter til bogen Myten Møller, der med et salg på 90.000 eksemplarer fortæller om den store inter-esse for at se ind bag facaden på manden bag Danmarks største virksomhedsgruppe inden for skibsfart, olie og detailhandel: A.P. Møller-Mærsk A/S med 110.000 ansatte i 130 lande.

Men måske er det med Mærsk Mc-Kinney Møller, der fylder 95 år i morgen, at man får, hvad man ser. Lederevnerne er åbenbare. Med stor pligtfølelse over for faderen, Arnold Peter Møller, der stod bag foretagendets berømte motto om rettidig omhu, har han siden sin overtagelse af virksomheden ved faderens død i 1965 skabt en verdensomspændende erhvervssucces med en samlet børsværdi på flere hundrede milliarder kroner. Hans egen milliardformue er for størsteparten bundet i fonde, som bidrager til forbedringer rundt omkring i landet fra renoveringer af museer over strålekanoner til sygehuse til de store folkegaver som Amaliehaven, Operaen og et kommende projekt for Fælledparken i København.

Den daglige ledelse af firmaet med den karakteristiske lyseblå farve på Esplanaden i København er overladt til en direktion, men som formand for flere fonde, deriblandt A.P. Møllers og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formål, der har over 50 procent af stemmerne i aktieselskabet, har Hr. Møller stadig den reelle magt. En position, som han for nylig har udpeget sin 60-årige datter Ane Mærsk Mc-Kinney Uggla til at overtage, når eller, som de siger på Esplanaden hvis han trækker sig tilbage.

Mærsk Mc-Kinney Møller, der også har døtrene Kirsten og Leise, blev i 2005 alene i villaen i Charlottenlund, da hans hustru, Emma, døde efter længere tids sygdom. Han ejer også godset Bramsløkke Hovedgård på Lolland. Han møder op på kontoret hver dag og viser sig også ved den årlige generalforsamling, tager på forretningsrejser og deltager i festlige begivenheder hos kongefamilien. En sølvgrå eminence, der som den eneste nulevende dansker uden for kongehuset er blevet slået til ridder af Elefantordenen, og som med sin aura af diskretion og tilbagetrukkethed fra offentlighedens søgelys næsten er mere kongelig end de kongelige.

Vi er tilbage ved de klassiske dyder som flid, loyalitet, viden og faglighed. Han har en enorm karisma og menneskekundskab og dertil en højt udviklet humoristisk sans, som er en egenskab, man møder hos de dygtigste erhvervsledere, siger Jan Cortzen. Han har kun følt sig godt tilpas i selskab med Mærsk Mc-Kinney Møller, som han kalder et behageligt menneske og en fuldendt vært.

Men han er også en mand, der kan slå fra sig. Da Berlingske Tidende skrev om faderen, A.P. Møllers, ejerandel i Dansk Riffelsyndikat, der under Anden Verdenskrig producerede våben til den tyske værnemagt, solgte Mærsk Mc-Kinney Møller i 2000 i vrede sin 14 procent store aktiepost i Det Berlingske Officin, der siden har været på udenlandske hænder. Årsagen var, at faderens nationale sindelag blev betvivlet et sindelag, som sønnen selv besidder i stor målestok i sit virke for Gud, konge og fædreland.

remar@kristeligt-dagblad.dk