Dedikeret skuespiller med musikerhjerte

Skuespiller Henrik Jandorf bliver nu prøvet i sin rolle som tillidsmand for skuespillerne ved Det Kongelige Teater, der i morgen påbegynder en massiv fyringsrunde

Skuespiller Henrik Jandorf er tillidsmand for Det Kongelige Teaters medarbejdere, der i morgen stilles over for en omfattende fyringsrunde samt beskæring i antallet af forestillinger. Det får store konsekvenser for teatrets kunstneriske produkt, mener Jandorf. –
Skuespiller Henrik Jandorf er tillidsmand for Det Kongelige Teaters medarbejdere, der i morgen stilles over for en omfattende fyringsrunde samt beskæring i antallet af forestillinger. Det får store konsekvenser for teatrets kunstneriske produkt, mener Jandorf. –. Foto: Isak Hoffmeyer/Det Kongelige Teater.

Imorgen vil 100 ansatte på Det Kongelige Teater modtage en fyreseddel deraf 35 blandt de udøvende kunstnere.

Det sætter Henrik Jandorfs rolle som tillidsmand for skuespillerne ved teatret på den største prøve hidtil. Den 57-årige skuespiller ved endnu ikke, hverken om han selv vil blive fyret, eller hvem der risikerer at blive opsagt, men skal som tillidsmand sikre sine skuespillerkolleger en ordentlig behandling.

LÆS OGSÅ:
Det Kongelige Teater skal fyre 100 ansatte

Teatret skal over de næste fire år spare 100 millioner kroner og skærer derfor både ned i antallet af medarbejdere og antallet af forestillinger med mindst tre store opsætninger af enten skuespil, opera eller ballet fra næste år. Både ledelse og ansatte erkender derfor, at besparelserne vil gå ud over Det Kongelige Teaters kunstneriske kvalitet.

De massive nedskæringer i medarbejderstaben kommer efter flere års besparelser og som følge af en politisk aftale mellem Det Kongelige Teater og Folketingets partier, der blev indgået i efteråret.

Henrik Jandorf har været fastansat ved Det Kongelige Teater siden 1997 og er ikke enig i ledelsens beslutning om at skære i antallet af forestillinger. Teatrets opsætninger er efter hans mening selve den kunstneriske livsnerve, og nedskæringer her vil derfor være at undergrave nationalscenens eksistensberettigelse.

Skuespilleren er vant til at arbejde hårdt for kunstnerisk kvalitet og ordentlige arbejdsvilkår inden for sit fag. Han sidder i bestyrelsen i Dansk Skuespillerforbund og var også en overgang næstformand i samme forbund. Han blev uddannet fra Statens Teaterskole i 1978 og studerede, inden han blev optaget, også teatervidenskab og skuespillerens teknik på Københavns Universitet.

Et fagligt højdepunkt nåede han i rollen som Jean i Strindbergs Frk. Julie ved Nyt Skandinavisk Forsøgsteater i 1992, en rolle, der også blev Henrik Jandorfs gennembrud i teaterverdenen. Ud over karrieren ved teatret har han også medvirket i adskillige film og tv-serier som for eksempel dramaserien Bryggeren fra 1996 og spillefilmen Flammen og citronen fra 2008.

I 2000 medvirkede Henrik Jandorfs kunstneriske og menneskelige overbevisning til at skabe offentlig debat om, hvor langt man kan tillade sig at gå under overskriften kunstnerisk frihed. Sammen med to andre skuespillere valgte han nemlig at forlade en opsætning af Hamlet på Det Kongelige Teater, fordi stykkets instruktør havde hyret en kvinde med Downs syndrom til at spille rollen som Ophelia. Henrik Jandorf mente, at det valg var blevet foretaget for at give forestillingen øget chokværdi og uden hensyntagen til pigens egne interesser og evner.

Ud over skuespillerfaget banker Henrik Jandorfs hjerte for musikken, hvor han selv slår sine folder som komponist inden for rock-genren. Han spiller klaver og regner med at udgive en cd i løbet af det næste år. I 1985 optrådte han i Dansk Melodi Grand Prix med sangen Sommer Rendezvous, der kom på en fjerdeplads.

Privat danner Henrik Jandorf par med Trine Jandorf, med hvem han har to døtre på to og næsten fire år. Familien bor i København, men har også et landsted i Sorø, hvor de tilbringer meget af deres fritid i naturen. Ud over de to døtre har Henrik Jandorf en voksen søn, der også er uddannet skuespiller.