Prøv avisen
Portræt

Dedikeret til forsvaret for det jødiske folk

Kai Kjær-Hansen blev kåret til Årets Teolog i 2011, blandt andet for sit engagement i processen med at oprette bygningen ”Torvet” i Aarhus, som Menighedsfakultetet opførte sammen med Dansk Ethioper Mission og Israelsmissionen, blandt andet for at sætte fokus på at sammenkoble teologi og international mission. Foto: Lars Aarø / Fokus

Tidligere formand for Israelsmissionen Kai Kjær-Hansen er formentlig den danske teolog, som har engageret sig mest markant i spørgsmålet om kristendommens forhold til det jødiske folk. I morgen fylder han 7o år

”Antisemitisme er en synd mod Gud.” Sætningen læste Kai Kjær-Hansen første gang som ung gymnasieelev i starten af 1960'erne i bogen ”Israel og kirken”.

Både bogen og sætningen i sig selv kom siden til at få stor betydning for hans liv, hvor kristendommens formidling af evangeliets budskab til jøderne på mange måder har været et omdrejningspunkt.

Kai Kjær-Hansen er oprindeligt uddannet cand.theol. fra Københavns Universitet i 1972, og i 1982 forsvarede han sin doktorafhandling ”Studier i navnet Jesus”, men han har dog tilbragt sit arbejdsliv uden for universitets mure. En af de poster, han formentlig er mest kendt for, er som formand for Israelsmissionen. En post, som han nåede at sidde på i 17 år, indtil han trådte tilbage i 2014. Han har derudover også været redaktør af Israelsmissionens Avis fra 1987 til 2012.

Et par internationale poster er det også blevet til, blandt andet som koordinator for Lausanne-rådet for jødemission igennem 20 år og som hovedredaktør af det engelsksprogede akademiske tidsskrift Mishkan. Året efter at Kai Kjær-Hansen blev uddannet teolog, blev han den første timeansatte lærer på Menighedsfakultetet i Aarhus.

Fra 1973 og frem til slutning af 1980'erne underviste han på fakultetet, undervejs afbrudt af et studieophold i Jerusalem i midten af 1970'erne, hvor han fungerede som dansk præst. Tiden i Jerusalem fik stor betydning for Kai Kjær-Hansen, men interessen for det jødiske folk var blevet vakt langt tidligere.

Kai Kjær-Hansen voksede op på Bornholm, og allerede under gymnasietiden i Rønne i begyndelsen af 1960'erne blev han stærkt optaget af den dengang unge stat Israel. Han begyndte at læse bøger om antisemitisme og om jødernes flugt til Sverige under Anden Verdenskrig. Især gjorde bogen ”Israel og kirken” indtryk på ham, da han første gang læste den i 1962. I bogen stod der, at man burde være meget påpasselig, når man fortalte børn om Jesu lidelseshistorie, for var man ikke det, kunne ens fortælling let skabe had til jøder.

Kai Kjær-Hansen beskrives som en mand, der ikke er bange for også at tage konsekvenserne af sine holdninger. Tilbage i 1985 betød det, at han valgte at forlade Meninghedsfakultetet efter en uenighed i spørgsmålet om kvindelige præster. Kai Kjær-Hansen mente, at der skulle være plads til både et ja og et nej i Menighedsfakultetets syn på dén sag. Det gjorde flertallet på fakultetet ikke, og Kai-Kjær Hansen tog sin afsked. Derfor var det også et ekstra skulderklap for Kai Kjær-Hansen, da han i 2011 blev kåret til Årets Teolog. En pris, som Menighedsfakultetet uddeler til teologer, der ”har gjort en ekstraordinær indsats til fremme af bibeltro teologi og menighedsliv”.

Kai Kjær-Hansen bor sammen med sin kone, Kirsten, i et rækkehus i Lystrup ved Aarhus. Parret har været gift siden 1968 og har tre voksne børn og fem børnebørn. Huset er i dag fyldt med arkivmateriale og bøger, for efter at Kai Kjær-Hansen sidste år trak sig tilbage som formand for Israelsmissionen, er han gået i gang med at strukturere Israelsmissionens arkiver. Kai-Kjær Hansen har ingen planer om at trække sig tilbage til pensionslivet lige med det samme, og han har for nylig påbegyndt et forskningsprojekt i blandt andet Israelsmissions rolle under Besættelsen.