Initiativrig kommunikatør skal fremover være de udsatte kristnes stemme

René Brocelius Ottesen bliver fra den 1. februar ny generalsekretær i den internationale missionsorganisation Åbne Døre

René Brocelius Ottesen siger, at der må handles, fordi ”vi kun er en generation fra at uddø som kirke og missionsbevægelse”. –
René Brocelius Ottesen siger, at der må handles, fordi ”vi kun er en generation fra at uddø som kirke og missionsbevægelse”. – . Foto: Privatfoto.

For 53-årige René Brocelius Ottesen har det altid været både en stor provokation og en motivation for at hjælpe, at der er folk i verden, som ikke frit kan få lov at praktisere deres kristne tro. Denne todelte følelse bliver fremover en fast del af hverdagen for den forhenværende præst, efterskoleforstander og kommunikationschef, når han den 1. februar tiltræder som generalsekretær hos Åbne Døre. Han overtager posten efter Jørn Blohm Knudsen og bliver dermed den internationale missionsorganisations øverste leder i Danmark.

”Da jeg så muligheden, tænkte jeg med det samme på den fantastiske arv, som Åbne Døre har med sig, og den store nåderigdom, der er i det arbejde, som organisationen igennem en lang årrække har gjort og til stadighed gør. Det glæder jeg mig forfærdeligt meget til at blive en del af,” siger René Brocelius Ottesen, der i en lang årrække har været frikirkepræst i blandt andet Horsens, Vejle og København.

Men René Brocelius Ottesen kommer lige nu fra en stilling som kommunikationschef på Krifas hovedkontor i Aarhus, hvor han har arbejdet siden 2015. Han er opvokset i et kristent hjem i Randers og er uddannet inden for teologi, retorik og formidling fra Mariager Højskole og Aarhus Universitet. I 1984 var han med til at stifte Københavns Kristne Radio- og TV-kanal, KKR/TV, ligesom han har været projektleder hos Kirkeligt Medie Netværk og sammen med hustruen udgjort forstanderpar på den kristne efterskole Alterna fra 2007 til 2015.

Tidligere kolleger beskriver ham med ord som varm, initiativrig og menneskekender. At dele tro og give den videre til andre er ”en grundlæggende del af hans dna”. Samtidig roses han for kommunikationsmæssigt at være en ”stor retorisk begavelse” såvel skriftligt som mundtligt.

Kommunikationsevnerne vil René Brocelius Ottesen blandt andet bruge til at give de udsatte kristne en stemme i den frie verden. Den forfulgte kirke har altid haft en særlig plads hos ham, og han har gennem store dele af sit arbejdsliv i en eller anden forstand beskæftiget sig med den. I den 15-årige periode, hvor han var tilknyttet Københavns Kristne Kulturcenter, var han ansvarlig for menighedens missionsarbejde, og her lå fokus særligt på kirken i Mellemøsten og på den del af den kinesiske kirke, som samledes uden for regeringens etablerede system, fortæller han.

Ifølge Ottesen ligger der en stor opgave i at gøre folk bevidste om, at der er kristne, som lider på grund af deres tro. Han ønsker at gøre opmærksom på, at det ikke kun er os, der har noget at give til de forfulgte kristne, tilføjer han.

”Jeg har altid oplevet, at den forfulgte kirke har haft noget at sige til os. Noget at lære os. Vi skal tage inspiration med hjem, når vi møder de forfulgte. De har et budskab at give tilbage til os om, at tro er noget personligt, tro er værd at kæmpe for, og at tro kan komme med en pris.”

At sprede det budskab bliver en særlig mærkesag for Ottesen, når han overtager posten som generelsekretær, fortæller han. Selvom han ikke vil afsløre sine kommende tiltag, vil han dog røbe så meget, som at han har store planer for organisationen.

”Der kommer selvfølgelig initiativer. Der kommer en helt ny bevægelse, og det gør der af den simple grund, at vi kun er en generation fra at uddø som kirke og missionsbevægelse. Vi skal have fat i den nye generation,” siger han.

René Brocelius Ottesen er aktiv i Bykirken i Vejle og bor med sin hustru i Aarhus. Sammen har de fire voksne børn.