Den gejstlige søulk

Ejgil Bank Olesen, orlogsprovst i Holmens Kirke, fylder 60 år i dag. Han savner togterne fra orlogspræstetiden

Orlogsprovst Ejgil Bank Olesen kalder sig ekspert i genbegravelse. Han har deltaget i både kejserinde Dagmar og astronomen Tycho Brahes genbegravelser i henholdsvis Sankt Petersborg og Prag. -
Orlogsprovst Ejgil Bank Olesen kalder sig ekspert i genbegravelse. Han har deltaget i både kejserinde Dagmar og astronomen Tycho Brahes genbegravelser i henholdsvis Sankt Petersborg og Prag. - . Foto: Leif Tuxen.

Da Holmens Provsti i 2001 skulle have ny orlogsprovst efter Claus Harms, gik det ikke biskoppens og menighedsrådets vej. Det særlige ved Holmens Provsti - som i dag også indeholder Østerbro Provsti - er tilknytningen til søværnet, og derfor har menighedsrådet ikke indstillingsret. Forsvarsministeriet og daværende kirkeminister, Tove Fergo (V), pegede på Ejgil Bank Olesen, som har siddet i stillingen som orlogsprovst siden. Stillingen indebærer, ud over udsendelse af orlogspræster, at han automatisk har sæde i søværnets chefgruppe.

I dag fylder han 60 år, og han finder det en tilbagevendende ulejlighed at fylde år mellem jul og nytår.

Han er født vestjyde og fra den lille by Vorgod, men efter en studentereksamen fra Vestjysk Gymnasium Tarm flyttede han til København, hvor han har boet siden. Ejgil Bank Olesen blev kandidat fra Det Teologiske Fakultet i København i 1984. Orlogsprovsten har altid elsket at være på havet, da han ”kun” var orlogspræst.

”Jeg har sejlet havene tynde og været på havet tre-fire måneder om året. Blandt andet i Den Persiske Golf i 1990'erne og senere ud for det daværende Jugoslavien i 1995. Og det, at jeg ikke sejler mere, det er det største savn,” siger han.

Ejgil Bank Olesen var med om bord på ”Absalon”, da den danskfødte kejserinde Dagmar (1847-1928) i 2006 blev genbegravet i Peter-Paul-katedralen i russiske Sankt Petersborg.

”Den sidste handling på 'Absalon', inden kejserinden skulle bæres fra borde, var de ortodokse russiske præster, der svingede røgelse rundt i det lukkede rum, så vi frygtede en røgforgiftning,” siger han, og tilføjer, at han er en smule ekspert i genbegravelser.

”Jeg var også med, da Tycho Brahe (1546-1601) blev genbegravet i Prag i 2010.”

Præste- og provstelivet er ikke alene glæder.

”Det værste, som heldigvis ikke sker så tit, er, når børn og unge dør. Det er hjerteskærende, men heldigvis er jeg gift med en præst, og vi har altid brugt hinanden, også i de situationer. Men uanset det, så græder jeg både før, under og efter de begravelser. Men ved ceremonien sørger jeg for, at ingen ser det.”

Ejgil Bank Olesen er nære venner med Roskilde Stifts biskop, Peter Fischer-Møller. Det har han været, siden de mødtes på rusturen forud for de teologiske studier. Ejgil Bank Olesen er ordblind og matematiker, så sprogene græsk og latin var svære, og havde det ikke været for rusgruppen ”Englekoret”, var han, som han selv siger det, nok aldrig blevet præst.

”Vi fandt bare hinanden og var livsnødvendige for hinanden, og da vi kunne forskellige ting, kom vi igennem det. Det har måske betydet, at jeg overhovedet fik min eksamen, og at jeg kan begå mig i de fleste kredse nu.”

Ejgil Bank Olesen og hustruen, Solveig Lentz, har to voksne sønner, Adam er den ældste og Markus den yngste.

”Vi kalder dem for Det Gamle og Det Nye Testamente,” siger deres far.

Orlogsprovsten bliver ikke på posten, til han er 70 år. Når han går af, så flytter han med Solveig til Gilleleje, hvor de har købt et hus. Og så har de også tid til at dyrke al den kunst, kultur og gastronomi, de meget gerne frekventerer.

Ejgil Bank Olesen fik en dans med en dejlig kvinde ved Teologisk Forenings Julerevy. Og da han forsøgte at finde hende igen, ledte sporet til Kristeligt Dagblads omstilling, hvor Solveig sad. Parret har nu været gift i 33 år.