Den gode historie vinder altid

Den 34-årige forfatter Morten Ramsland modtog i går De Gyldne Laurbær for sit storsælgende gennembrud "Hundehoved"

Morten Ramslands roman "Hundehoved" er af anmeldere blandt andet blevet kaldt "mirakuløst vellykket". Han har vundet boghandlernes afstemning om boghandlerprisen De Gyldne Laurbær. -- Foto: Scanpix.
Morten Ramslands roman "Hundehoved" er af anmeldere blandt andet blevet kaldt "mirakuløst vellykket". Han har vundet boghandlernes afstemning om boghandlerprisen De Gyldne Laurbær. -- Foto: Scanpix.

Over hele hovedstaden havde trafikken svære vilkår i går. Men ikke kun posten – også De Gyldne Laurbær – skal ud trods sne og slud. Så der var forsamlet et glad og forventningsfuldt selskab i Købmagergade midt i København i går kl. 13.45 for at modtage årets laurbærmodtager: Morten Ramsland.

Ikke helt uventet og så alligevel. For der var mange, der havde spillet på Hanne Vibeke Holst i år, men hendes megasællert "Kongemordet" kunne ikke slå 34-årige Morten Ramslands voldsomt godt sælgende roman "Hundehoved" i det sidste afgørende løb.

For "Hundehoved" er ikke kun en rigtig god bog, den er også en god historie i sig selv. I et interview her i avisen sagde Morten Ramsland i efteråret, at han er "ud af en familie med mange historier. Nogle, der blev fortalt, og andre, der ikke blev det". Nu er han selv en af de historier.

Skal vi skrælle ind til det rent faktuelle, handler den om en ung mand med en meget klassisk cand.mag.-eksamen fra Aarhus Universitet bag sig. Med kone og to børn, lejlighed og kolonihavehus og endvidere forfatter til to ikke specielt opmærksomhedsforkælede udgivelser bag sig, en digtsamling i 1993 og en roman, "Akaciedrømme", i 1998, der til og med fik temmelig dårlige anmeldelser og kun kravlede op på et salgstal på 1200 eksemplarer. Så det var nødvendigt at supplere familiens indkomst med et job som handicaphjælper.

Men så blev det den 25. maj 2005, og Morten Ramslands anden roman, "Hundehoved", udkom. "Mirakuløst vellykket" og "bedre end Peter Høegs "Forestilling om det 20. århundrede" skrev anmelderen Lars Bukdahl i Weekendavisen, og hans kollegaer var enige i den rosende bedømmelse.

Fem uger efter var romanen ikke alene på topfem over mest sælgende romaner, kronen på værket var titlen som den højest betalte danske bog i udlandet nogensinde. Og efter en hidsig kamp om rettigheder, som, mange tipper, vil gentage sig, når – mere end hvis – der bliver tale om en filmatisering.

Den historie kom bag på selv historiefortælleren Ramsland selv. Faktisk havde han garderet sig i perioden op til udgivelsen ved at overveje, om han skulle slå over og blive kunstmaler som primær beskæftigelse frem for forfatter. Men maleriet er blevet på hobbyplanet.

For "Hundehoved" bliver bare ved med at sælge. Den er oppe på 40.000 eksemplarer, når man ikke regner bogklubsalg med.

Hos boghandler Arnold Busck i Ballerup Centret kan de to boghandlere – som samtidig har været blandt dem, der kunne stemme om, hvem der skulle modtage De gyldne laurbær – Jacob og Sonja fortælle, at de har sendt mange eksemplarer af romanen over disken. Så mange, at forlaget Rosinante på et tidspunkt ikke var i stand til at skaffe romanen igen. De kunne ikke følge med.

– Det er alle mulige typer mennesker, der har købt den. Ikke de helt unge, men folk fra midten af 20'erne og opefter, siger Jacob og fortæller, at køberne er kommet både på anbefaling fra venner og andre glade læsere og via den megen medieomtale. Især da det kom frem, at romanen var solgt til så mange lande, boomede salget i Ballerup, siger Sonja og tilføjer: "Det er jo ikke noget, der sker så tit!"

Men sådan er det med de gode historier: Deres bane er aldrig helt forudsigelig.

kultur@kristeligt-dagblad.dk