Den lidenskabelige fiskehandler

26-årige Tommy R. Lund har netop været med til at udvælge årets pinsefisk. Det blev en rødtunge, og det er ifølge fiskehandleren det helt rigtige valg

26-årige Tommy R. Lund har som bestyrelsesmedlem i Danmarks Fiskehandlere været med til at udvælge årets pinsefisk. Her ses han med en australsk specialitet, en såkaldt månefisk, som han regner med bliver solgt i løbet af nul komma fem. -- Foto: Leif Tuxen.
26-årige Tommy R. Lund har som bestyrelsesmedlem i Danmarks Fiskehandlere været med til at udvælge årets pinsefisk. Her ses han med en australsk specialitet, en såkaldt månefisk, som han regner med bliver solgt i løbet af nul komma fem. -- Foto: Leif Tuxen.

Klask! Og en rødtunge smækkes op på disken. Klask! Og en laks følger efter. I Windsor Fisk på Frederiksberg i København har 26-årige fiskehandler og ejer af butikken, Tommy R. Lund, mere end almindeligt travlt.

Siden 1999 er fiskesalget nemlig steget omkring pinse, efter at biskop Jan Lindhardt sammen med den daværende Foreningen Fiskebranchen gjorde fisk til pinsens spise. Biskoppens begrundelse var dengang, at pinsen var ved at blive glemt og madløs, modsat for eksempel jul, hvor vi spiser and, og påske, hvor vi spiser lam. Siden dengang har både ål og regnbueørred været blandt de udvalgte årstidsfisk.

I år er pinsefisken rødtunge, og Tommy R. Lund har været med til at udvælge fisken, som fik kamp til stregen af laksen.

– Jeg havde skreget, hvis det var blevet laks. Vi bor i et land, der er omgivet af kystlinjer, og selvom vi er de ringeste til at spise fisk i hele Europa, så skal vi da have en dansk fisk som pinsefisk og ikke en eksportvare, forklarer han.

1500 mennesker har stemt om årets pinsefisk, og ud af dem faldt 400 stemmer på rødtungen, stærkt fulgt af laksen, som 380 mennesker stemte på.

– Men der blev ikke snydt, understreger Tommy R. Lund.

Han har haft sin butik siden juni 2002, hvor de tre mand, der denne dag er på arbejde, knapt er nok til at ekspedere de mange kunder. Siden 1908 er der blevet handlet fisk i butikken på Peter Bangs Vej. Tidligere gennem et garageanlæg, hvor der blev solgt sild fra tønder. I dag i topmoderne indpakning i butikken, der bugner af friskfangede fisk, bassiner med hummer og hvidvin på køl.

Egentlig ville Tommy R. Lund gerne have været havbiolog, men da han fandt ud af, hvor lang tid uddannelsen tog, ombestemte han sig. Han har en 10. klasse eksamen fra folkeskolen og er blevet oplært som fiskehandler gennem hele livet: Tommy R. Lunds tiptiptip-oldefar var med til at bygge havnen op i Humlebæk, hvor han var ålefisker, to af Tommy R. Lunds onkler har også solgt fisk, og Tommy R. Lund har hjulpet til i butikkerne, siden han gik i folkeskolen.

– Man bliver født ind i den her branche, forklarer han og peger på de to andre ekspedienter. Den ene er hans fætter, den andens far er fiskehandler.

Tommy R. Lund er gået ind i bestyrelsen for brancheforeningen Danmarks Fiskehandlere og var derfor med til at overrække biskoppen årets pinsefisk. Og Tommy R. Lund er glad for, at biskoppen har lanceret ideen om pinsefisk.

– Han er med til at fremme fisk, og jeg synes, det er flot, at han har så meget engagement. Der er virkelig kommet fokus på branchen, siger han.

Men det er fisk, og ikke pinse, der er i centrum for Tommy R. Lund. For som han siger:

– Jeg kan altså ikke huske, hvad pinse er. Biskoppen sagde det godt nok i sin tale, men jeg har en virkelig dårlig hukommelse. Jeg blander altid pinse og påske sammen, og hvis jeg skulle gå mere i kirke, så skulle der ske noget mere derinde. Jeg har været til gospel-koncert og synes også, at der er gode præster. Men jeg synes, at kirken trænger til en holdningsændring.

Og så må Tommy R. Lund tilbage til arbejdet bag disken, fordi kunderne bliver ved med at vrimle ind i butikken. Lige under skriften på væggen, hvor der står: Spætter gør glade, så stik konen et par flade.

bock@kristeligt-dagblad.dk