Prøv avisen
Portræt

Den litterære diplomat i Paris

Kirsten Malling Biering kom til Paris som Danmarks nye ambassadør i august. Hun kom fra den tilsvarende post i Stockholm som led i en større rokade, og skiftet var til noget nær et ønskejob for den litteratur- og kunstinteresserede diplomat. Foto: Scanpix

Kirsten Malling Biering har kun været Danmarks ambassadør i Paris i tre måneder, men har gennem litteraturen altid haft Frankrig inde på livet. Fredag aften blev hun tilskuer til en fransk tragedie

Når man er ansat i udenrigstjenesten, er det aldrig til at vide, hvor man bliver sendt hen, når Udenrigsministeriet foretager sin årlige ambassadørrokade. Her i 2015 blev der skiftet ud på hele 30 danske repræsentationer, og en af de mest markante rokader var, at 63-årige Kirsten Malling Biering overtog posten som Danmarks ambassadør i Paris efter Anne Dorte Riggelsen, som blev flyttet til generalkonsulatet i New York.

Da terrorister tilknyttet Islamisk Stat fredag den 13. om aftenen gik til angreb på koncertstedet Bataclan, fodboldstadionet Stade de France, to restauranter og en bar og spredte død og rædsel i byen, havde Kirsten Malling Biering kun stået i spidsen for den danske ambassade i Paris i knap tre måneder.

Men lige siden ungdommen har hun ofte rejst til Paris og haft et helt særligt forhold til fransk kultur, især litterære klassikere som Victor Hugo og Honoré de Balzac. Derfor har hun lige fra begyndelsen befundet sig godt i ”byernes by”.

”Jeg var på arbejde sammen med en stor del af min stab og blev naturligvis chokeret, da det hele skete i løbet af få timer fredag aften. Noget, jeg husker som særlig ubærligt, var alle de billeder af unge, glade mennesker, som blev lagt op på Twitter af bekymrede forældre, som ikke kunne komme i kontakt med dem. Det kom til at stå for mig som en stærk visuel påmindelse om, hvad der lå bag de nøgterne statistikker om omkomne og sårede, som samtidig indløb,” fortæller hun.

På en sådan aften er der naturligvis meget, der skal gøres på en ambassade. Sammen med sin stab opbyggede ambassadøren en struktur. Der blev skabt kontakt til de franske myndigheder, hvis orienteringer blev formidlet videre til Udenrigsministeriet i København.

Det var en første prioritet, at der straks blev iværksat undersøgelser af, om der var danskere blandt de døde og sårede. Det viste sig ikke at være tilfældet, men en del danskere havde været tæt på begivenhederne. Ambassaden har prøvet at hjælpe dem, der er mærket af begivenhederne, bedst muligt. Ambassadøren fremhæver den meget dygtige stab, som efter hendes opfattelse har leveret en fantastisk indsats de seneste døgn.

Hen over weekenden blev hun flere gange interviewet af danske medier. Her kunne hun fortælle om, hvordan angrebet har ramt indbegrebet af parisisk livsstil: at kunne nyde livet på en fortovscafé eller restaurant.

”Det er et meget stille Paris, der har vist sig her i de første dage efter under indtryk af det skete og den undtagelsestilstand, som er indført. Der har været mange mennesker ude for at lægge blomster ved gerningsstederne. Det er en tid, hvor sorg, eftertanke og folkelig samling præger pariserne,” fortæller Kirsten Malling Biering.

Hun er født i Varde, men voksede op i København, hvor hun tog studentereksamen og uddannede sig til cand.mag. i russisk og kunsthistorie ved Københavns Universitet. Gennem halvandet år arbejdede hun på en meget akademisk guldmedaljeopgave om russisk kultur i tiden før Første Verdenskrig. Men da hun senere fik en mulighed for at indtræde i udenrigstjenesten, erfarede hun dels, at skiftet fra den akademiske afsondrethed til ministerielle kontorer, hvor der skal løses her og nu-opgaver, passede hende fint.

Samtidig er det hendes opfattelse, at den lidt atypiske humanistiske uddannelsesbaggrund har udstyret hende med en nyttig evne til at overskue komplekse situationer. At hun er god til sprog og behersker engelsk, tysk, fransk, russisk og nederlandsk, skader heller ikke,

Kirsten Malling Bierings diplomatiske karriere begyndte som fuldmægtig i Udenrigsministeriet i 1980. Første ambassadørpost var i Letland i 1991, og senere har hun været ambassadør ved den danske OSCE-delegation i Wien samt Danmarks ambassadør i Holland 2005-2010 og Sverige 2010-2015. Hun er gift med advokat Peter Biering, som er partner ved kammeradvokaten i København.

Næste generation søger også ud i verden. Parret har en søn, der er uddannet i statskundskab og nu arbejder i Bruxelles, og en datter, der studerer ved Columbia University i USA.