Prøv avisen

Den malede collages mester

Maleren Hans Christian Rylander udfolder sig også som grafiker og billedhugger. – Foto: Jeppe Carlsen/.

Hans Christian Rylanders billeder er farverige og fulde af detaljer. I dag fylder kunstneren 75 år

portræt

Besøgende i Provianthuset, der er nabo til Christiansborg og huser en del af Folketinget, oplever en farvestrålende verden på de tykke mure og hvælvinger fra Christian IVs tid.

I stueetagens foyer og vandrehal er de kalkede vægge dækket af en malet collage med et broget mylder af historier fra danmarkshistorien og fra menneskelivet, portrætter af kendte og ukendte mennesker, fugle og dyr, symboler og tegn.

Kunstneren, som Statens Kunstfond valgte til den kæmpemæssige opgave, hedder Hans Christian Rylander, og dag runder han de 75 år.

Udsmykningen af Provianthuset i København er hans hovedværk, som blev til over 14 år, men han har også løst andre store udsmykningsopgaver, blandt andre på Syddansk Universitet, Østre Landsret og senest Retten i Næstved i 2010.

LÆS OGSÅ: Hun gør det alvorlige sjovt og det sjove alvorligt

Stilen er på en gang realistisk og surrealistisk. Og kunstneren er ikke kun maler, men også grafiker og billedhugger.

Hans Christian Rylander tog oprindelig en læreruddannelse, men fortsatte på Kunstakademiets Malerskole, hvor hans lærer var professor Egill Jacobsen, og på Kunstakademiets Kunstpædagogiske Skole.

Han debuterede på Kunstnernes Efterårsudstilling i 1963. Siden 1980 har han været formand for kunstnersammenslutningen Decembristerne.

Ud over at deltage i Decembristernes årlige udstilling i Den Frie Udstillingsbygning i København har hans farvestrålende billeder i årenes løb kunnet ses på en lang række andre udstillinger i ind- og udland.

Sideløbende har kunstneren selv fundet tid til at arbejde blandt andet som medlem af repræsentantskabet i Statens Kunstfond ad flere omgange, ligesom han er medlem af Det Kongelige Akademi for de Skønne Kunster.

Hans Christian Rylander blev i 1984 hædret med Eckersberg Medaillen og blev i 1986 tildelt Statens Kunstfonds livsvarige ydelse./ritzau/