Den spirituelle og politiske sognepræst

I løbet af sin karriere er hun både kommet i vælten på grund af sit politiske og trosmæssige ståsted. På mandag fylder den tidligere sognepræst og europaparlamentariker Ulla Margrethe Sandbæk 70 år

Ulla Sandbæk har både som sognepræst og medlem af EU-Parlamentet haft modet til at bringe sine meninger i vælten. –
Ulla Sandbæk har både som sognepræst og medlem af EU-Parlamentet haft modet til at bringe sine meninger i vælten. –. Foto: Leif Tuxen.

Sommerhuset er sat til salg, så tingene skal flyttes hjem til lejligheden i Gentofte. Og det kan ikke nytte, at telefonlinjen er spærret, for Ulla Sandbæk venter et opkald fra kommunen med afgørelse om boligsituationen for en palæstinensisk kvinde.

Selvom den tidligere sognepræst og EU-politiker Ulla Sandbæk på mandag fylder 70 år og er gået på pension for år tilbage, er hun ikke sådan at indfange til interview. Hendes høje aktivitetsniveau er forblevet det samme langt ind i den tredje alder som aktiv i Bedsteforældre for Asyl, yogalærer i Dansk Flygtningehjælp og medstifter af en dansk-palæstinensisk kvinde-organisation. Og ligesom Ulla Sandbæks tid er hendes holdninger heller ikke sådan at tæmme.

Hun skabte røre i andedammen, da hun for godt 10 år siden i et interview her i avisen sagde, at hun ikke troede på syndernes forladelse, at prædikener blev mere og mere meningsløse, og at der skulle åbnes for mere spiritualitet i gudstjenesten. Det førte til en læserbrevsstorm, og Ulla Sandbæk måtte stå skoleret for biskop Lise-Lotte Rebel.

LÆS OGSÅ: Healing-præst trækker i land

Hun betegner stadig sig selv som spirituel og mere forankret i den kristne tro end nogensinde.

Og ikke kun som præst har hun gjort sig bemærket med sine holdninger. I Europa-Parlamentet har hun blandt andet gennemtrumfet 100 millioner kroner ekstra til lægehjælp og sundhedspleje til kvinder i udviklingslande ved graviditet og abort og generelt kæmpet for kvinders reproduktive rettigheder.

Evnen og modet til at bringe sine meninger i spil har hun fra sin far, Holmens Provst, afdøde Harald Sandbæk, der heller ikke var bange for modgang og blandt andet var kendt for sit modstandsarbejde under Anden Verdenskrig.

Ulla Sandbæk voksede op i Viborg, men blev student i København, hvor hun også uddannede sig til cand.theol. i 1971. Efter sin embedseksamen var hun i to år sognepræst ved Filips Kirke på Amager og kom derfra til kirkerne i Birkerød og Høsterkøb. Hun har blandt andet bidraget til prædikensamlingerne Fra det mindste til det største og I min faders hus er der mange boliger samt konfirmationsundervisningsbogen I virkeligheden.

Men efter mere end næsten to årtier som sognepræst savnede Ulla Sandbæk nye udfordringer, og en opfordring til at stille op til Europa-Parlamentet i 1989 for Folkebevægelsen mod EU blev svaret på hendes bønner. Fra 1992 blev hun valgt for JuniBevægelsen og forblev i Europa-Parlamentet frem til 2004, men bevarede i en lang årrække alligevel en deltidsstillig som sognepræst.

Siden Ulla Sandbæk forlod Europa-Parlamentet i 2004, har hun ikke alene brugt sit store sociale engagement herhjemme, men hvert år også rejst til de palæstinensiske områder for at holde kurser i yoga og meditation for tidligere politisk fængslede kvinder.

Privat er Ulla Sandbæk fraskilt mor til to voksne børn og reservebedstemor til sin afdøde søsters børnebørn. I fritiden spiller hun bridge og dyrker interessen for opera og snart også grøntsager i sin nye kolonihave. Netop her skal den runde dag på mandag fejres med venner og familie.