Prøv avisen
LUK

Det ser ud som om at du ikke er logget ind

Log ind for at dele artiklen

Glemt adgangskode? Klik her.

Portræt

Ingen kan slå Anna-Sophie

Anna-Sophie Aagaard Thein afsluttede i mandags sin studentereksamen med karakteren 12 på Espergærde Gymnasium og HF. Hun har aldrig prøvet at få mindre end topkarakter. Til venstre ses hendes storebror David. – Foto: Lars Johannessen

Den studentereksamen, som 18-årige Anna-Sophie Aaagaard Thein fra Espergærde Gymnasium og HF netop har bestået, kan umuligt blive overgået, så længe den nuværende karakterskala eksisterer. Med topkarakter i alle fag og seks fag på A-niveau lyder gennemsnittet på 13,7

Da superstudenten David Thein Aagaard for fire år siden fik sit eksamensbevis fra Espergærde Gymnasium og HF med et gennemsnit på imponerende 13,3, var der nogle, der sagde til hans lillesøster, at det nok ville blive svært at leve op til.

Men den dengang 14-årige Anna-Sophie Aagaard Thein pegede uden at blinke på de to enlige 10-taller, der gemte sig mellem alle 12-tallerne og konstaterede, at der var rum for forbedring.

I mandags var hun så oppe til sin sidste eksamen, i metodefaget almen studieforberedelse, og fuldendte her sit bevis på, at hun havde ret. Den 18-årige nordsjællandske pige er nu student fra samme gymnasium med intet mindre end det perfekte resultat. Ved samtlige eksaminer og i samtlige årskarakterer gennem hele gymnasiet har hun fået topkarakteren 12. Dertil kommer, at hun har taget det maksimale antal fag på A-niveau, nemlig de seks fag dansk, historie, matematik, engelsk, fysik og kemi. Storebror havde ”kun” fem fag på A-niveau. På grund af diverse omregningsfaktorer betyder det, at hun, hvis hun påbegynder en uddannelse inden for to år, kan beregne sit karaktergennemsnit til 13,7. Det er sket før i de 10 år, den nuværende karakterskala har eksisteret, men det lader sig ikke overgå.

”Det kendetegner begge søskende, at de er meget intelligente. Når de bliver opslugt af noget, går de hundrede procent op i det,” fortæller deres far, Peter Aagaard, som tilføjer, at han faktisk ikke rigtig kan pege på noget, hans datter ikke mestrer.

Der er i år 50.000 danske unge, som kan fejre, at de er blevet studenter, men der er virkelig ikke mange som Anna-Sophie Aagaard Thein, som ikke alene er begunstiget med en høj intelligens, et skræmmende højt læse- og læretempo, en flair for sprog og en naturvidenskabelig indsigt af de sjældne. Derudover er hun en veltrænet idrætsudøver, der dyrker crossfit på højt plan og har været peget ud som talent inden for dans, svømning og gymnastik.

Men mens forældrene afviser at have pacet deres to børn frem til de imponerende studentereksaminer, erkender faderen at have ”sat en kæp i hjulet” for datterens ovevejelser om at satse alle kræfterne på en sport. For det er en indsnævring af livet, hvis alle succeser og alle venner er fokuseret på én aktivitet, som kan høre op med en enkelt skade. I stedet har moderen, praktiserende læge Christina Thein, og faderen, der uddannet i datalogi og har arbejdet som HR-direktør, fået en datter, som har alle muligheder på hånden.

Da Anna-Sophie Aagaard Thein gik i 6. klasse på Endrupskolen i Fredensborg, opnåede hun intet mindre end Danmarks bedste resultat ved folkeskolens nationale test, og omtrent samtidig erklærede hun, at hun gerne ville kunne tale fem sprog flydende, når hun var 18 år. Det lykkedes som noget helt enestående at få et stipendium til International School of Brussels, en privat skole med nogle af de dygtigste børn i EU- og Nato-administrationens hovedstad. Hun drog alene til Belgien til et halvt års skolegang, og her opnåede hun både at komme i engelsk-klasse på niveau med dem, der havde sproget som modersmål, og at levere den bedste idrætspræstation, nogen pige havde formået de seneste fem år.

Senere, i 9. klasse, gik hun på en tysk skole, så hun også nåede frem til at tale dette sprog flydende. Egentlig havde hun planer om også at tage tysk på A-niveau til studentereksamen, da hun regnede det for et sikkert 12-tal. Men hun opgav, da hun indså, at hendes gennemsnit rent teknisk ikke kunne blive bedre.

Da hun under opholdet i Belgien havde boet i et fransktalende land hos en spansktalende familie, har hun også visse kvalifikationer inden for de to sprog, men som den perfektionist, hun er, afviser hun, at hun taler dem flydende. Derfor er hendes plan nu efter eksamen, at hun vil rejse og forebedre sine sprogkundskaber, så planen fra for fire år siden kan holde.

”Anna-Sophie er dygtig til sine fag, men hun er også dygtig til at lægge og gennemføre en plan. I halvanden måned har hun forsaget alt det almindelige teenageliv med veninder, fester og ture i byen. Nu er planen gennemført, så nu skal der festes, for hun er også en almindelig teenager,” siger faderen som en del af forklaringen på, at vi ikke kan få hende selv i tale.

Hvad fremtiden skal bringe, vides ikke endnu. Men Anna-Sophie Aagaard Theins plan er at studere på et af de store internationale universiteter. I et klima, hvor der absolut ingen begrænsninger er på, hvor højt man må stræbe. Med hensyn til fagvalg er forventningen, at det bliver noget naturvidenskabeligt. Det med de fem flydende sprog er mere tænkt som et redskab til at kunne kommunikere, få venner og læse litteratur fra mange lande.