Prøv avisen
Portræt

Troende videnskabsmand blev værdikriger

For den troende klimaforsker Jens Olaf Pepke Pedersen er naturen en vigtig del af hans liv. Men naturvidenskaben har ikke alle svarene. Her er han fotograferet i skoven ved hjemmet i Allerød. – Foto: Leif Tuxen

En stærk, indre ro gør, at klimaforskeren Jens Olaf Pepke Pedersen trives fint med modstand. Og den møder han ofte i sin kamp mod skråsikkerhed og de nemme svar. I morgen fylder han 60 år

Han ligner ikke umiddelbart en mand, man kan slå sig på. For Jens Olaf Pepke Pedersens udtryk er mildt, hans tale lavmælt og bevægelserne rolige. Han ligner det, han er: en videnskabsmand, der gerne indrømmer, at han er lidt til den nørdede side. Han er uddannet fysiker med ph.d. i atomfysik og med ansættelser ved universiteter i Californien, Colorado, Kansas, Aarhus og København.

Siden 2003 har han været ansat som seniorforsker på institut for rumforskning ved DTU, Danmarks Tekniske Universitet, hvor han har arbejdet med klimaændringer og Arktis og blandt andet leveret bidrag til FN’s seneste klimarapport.

Men den i morgen 60-årige forsker er ikke blot bredt anerkendt for sin høje faglighed, han har også gjort sig bemærket som en særdeles vedholdende og hårdtslående værdikriger. Især når det gælder klimaforskning og troens rolle i videnskabens verden.