Den udiplomatiske diplomatfrue

Journalist og forfatter Eva Bendix har været diplomatfrue og bannerfører for takt og tone, men også ræverød folketingskandidat og kvindesagsforkæmper. Mod-sætningsfyldt, måske, men rapkæftet har hun altid været. I dag fylder hun 85 år

Forfatter og journalist Eva Bendix er frembrusende, men distræt. Hun er kendt for altid at glemme tiden, smykker, punge og noter, men brillerne sidder næsten altid i håret. --
Forfatter og journalist Eva Bendix er frembrusende, men distræt. Hun er kendt for altid at glemme tiden, smykker, punge og noter, men brillerne sidder næsten altid i håret. --. Foto: Bardur Eklund.

Hun er kendt for at indtage kontroversielle synspunkter og ytre dem hvorsomhelst og nårsomhelst. Fremme i skoene har Eva Bendix altid været, men det at indtage holdninger har hun nu heller ikke fra fremmede.

Som datter af den politisk aktive tegner ved Politiken Hans Bendix voksede hun op i et kulturradikalt københavnerhjem. Kunstnere og intellektuelle som Otto Gelsted, Johannes V. Jensen, Vilhelm Lundstrøm og Jens Kruuse kom og gik, og faderens udtryk for antipati over for den spirende nazisme i Europa endte med en flugt til USA.

15-årige Eva Bendix blev dog efterladt på klosterskole i Danmark, hvilket hverken huede nonnerne eller Eva Bendix, der endte med at blive smidt ud – ifølge hendes erindringer på grund af natlige besøg.

En studentereksamen blev det dog til i 1944 og senere en læreplads ved den socialdemokratiske provinspresse. Fræk og flabet kom hun frem i verden. Som 21-årig journalistelev til London, hvor hun glemte alt om formaliteternes veje, bankede på døren til Downing Street 10, blev lukket ind til the hos førstedamen, mrs. Attlee, og fik senere sit interview med premierministeren.

Under tiden i London blev hun også den første dansker, der blev interviewet til engelsk tv, hvilket måske sidenhen var udslagsgivende for, at hun i 1950 blev den første kvindelige speaker i det nye danske tv-medie DR. Senere udspillede størstedelen af hendes journalistiske karriere sig ved dagbladet Social-Demokraten, siden kaldet Aktuelt, hvor hun rapporterede om kongehuset, mode og kvindekamp. Først fra København, siden fra flere europæiske storbyer, da ægteskabet med presseattachéen Claus Becker førte hende og parrets to børn rundt i udlandet.

Pludselig skulle hun også være diplomatfrue. Eva Bendix? elegante påklædning med rødder i overklassehjemmet passede fint ind, men det gjorde mundtøjet ikke altid, fortæller hun selv i erindringsbogen "Det skulle jeg måske ikke have sagt?".

De formelle regler om takt og tone har hun dog godt nok styr på til, at hun blandt mange andre bøger også har udgivet bogen "Vær så venlig" om gode manerer.

Livet på de bonede gulve slog dog aldrig rigtig rødder i Eva Bendix. Hendes hjerte har altid siddet til venstre, hun er mangeårigt medlem af Socialdemokratiet, og i 1974 blev det da også til et folketingskandidatur, der gjorde hende verdensberømt og udskældt.

"Når jeg skal, kan jeg godt spille bedårende værtinde i krystalkronernes skær. Men i øvrigt behøver man ikke at have været 10 om et gårdlokum og have fodret rotter hele sin barndom for at være socialdemokrat," udtalte hun til pressen.

I dag er hun ikke længere medlem af partiet. Hendes store EU-skepsis skubbede hende over til Socialistisk Folkeparti under debatten om Amsterdam-traktaten.

Eva Bendix har altid været modsætningsfyldt. Fredsbevægelsen og kvindekampen lever endnu i hende, der også har skrevet en bog om glæden ved at være bedsteforælder til fire. I dag bor hun på Østerbro i København, men alene, da ægtemanden gennem næsten et helt liv gik bort sidste år. Men hun plejer familielivet med sine to børn og fire børnebørn.

dalsgaard@kristeligt-dagblad.dk