Ung direktør med blik for formidlingen

Ved årsskiftet tiltrådte 31-årige Laura Liv Weikop som ny direktør for Museum Midtjylland. En af visionerne er at gøre museet mere kendt

”Mit arbejde er min interesse, for her får jeg lov til at beskæftige mig med det, jeg godt kan lide,” fortæller 31-årige Laura Liv Weikop, nytiltrådt direktør for Museum Midtjylland.
”Mit arbejde er min interesse, for her får jeg lov til at beskæftige mig med det, jeg godt kan lide,” fortæller 31-årige Laura Liv Weikop, nytiltrådt direktør for Museum Midtjylland. . Foto: Tony Brøchner.

Da Laura Liv Weikop som lille sad hjemme i barndomshjemmets stue i Kongens Lyngby og så DR’s ”Fjernsyn for dig”, var der noget, der fangede hende. Nogle af programmerne handlede nemlig om et barn, der sammen med sin far gik på museum og digtede historier ud fra de billeder og genstande, de så.

Da Laura Liv Weikops læreruddannede forældre selv havde en stor forkærlighed for kunst- og kulturhistoriske museer, begyndte hun også sammen med sin far at digte historier, mens de var på utallige museumsbesøg. Når hun så en stenøkse, opfandt hun sammen med faderen en historie om de mennesker, der havde brugt øksen, og når der hang flere billeder på en række, digtede de et forløb om de afbildede mennesker.

Selvom det ikke altid var sjovt at skulle køre dele af Danmark rundt for at besøge museer, og det nogle gange gav anledning til brok fra barnet Laura Liv Weikop, skærpede de fantasifulde historier alligevel hendes interesse for museumsverdenen. En interesse, der senere blev hendes levevej, og som gjorde hende til direktør for Museum Midtjylland i en alder af 31 år.

Inden hun satte sig i chefstolen, tog hun en kandidat i visuel kultur og kulturformidling efter en bachelor i medievidenskab med design ved Københavns Universitet. Da der en dag under bachelorstudiet dukkede en repræsentant op fra Designmuseum Danmark på universitetet og spurgte, om en af de studerende havde lyst til at undervise og formidle design på museet, sagde Laura Liv Weikop ja med det samme.

Det var her, hun for alvor opdagede glæden ved at fortælle og formidle historier på forskellige og alsidige måder. Samtidig blev hun nysgerrig på, hvordan man kunne formidle historierne endnu bedre. Da hun fik et ph.d.-stipendium ved selvsamme museum, gik hun derfor i gang med at undersøge, hvad museumsgæster inspireres mest af. Det har gjort formidlingen til en af hendes spidskompetencer og også det område, hvor hun vil lægge meget fokus i den nye stilling.

Ifølge Laura Liv Weikop ligger formidlingen ikke kun i forskningsarbejdet og udstillingerne. Derfor skal museet markere sig bedre i den offentlige debat og også turde at prøve noget nyt og anderledes. For selvom museet er et mindre et af slagsen, behøver ambitionerne ikke at være små. Museum Midtjylland skal være mere kendt i lokalområdet og i hele landet.

”Museers arbejde foregår ikke kun på museet. Vi skal blande os i debatten, fortælle om vores samfundsrelevans og være villige til at diskutere og revidere, hvad det er, vi som museer kan, skal og vil. På et mere konkret plan skal vi som et kulturhistorisk museum formidle historien for at blive klogere på os selv som samfund,” siger Laura Liv Weikop og påpeger, at hun også har planer om at videreudvikle en mere samlet identitet for Museum Midtjylland, der i alt består af fem museer – Frilandsmuseet Herning, Tekstilmuseet, Herningsholm Museum, Klosterlund Museum samt Vester Palsgaard Skovmuseum.

På det private plan har direktørstillingen også givet nye muligheder. Sammen med manden Andreas og datteren Nanna på snart tre år rykkede hun fra herskabslejligheden på Frederiksberg til et hus med have i Herning. Indtil videre mangler hun stadig at lære Midtjylland bedre at kende, men hun føler sig meget velkommen og taget godt imod. Også på museet, hvor hun ikke oplever, at hendes unge alder er nogen hindring. Og selvom meget af tiden er gået med arbejde, siden de flyttede, nyder hun at have en have, hvor den de seneste par dage har stået på kælketure og sneengle i de sene eftermiddagstimer.