Prøv avisen

Der er krummer i Karen-Lise

Skuespiller Karen-Lise Mynster har gennem årene luftet sine meninger, blandt andet om ligestilling. – Foto: .

Karen-Lise Mynster har høstet i bunkevis af priser for sin indsats i dansk teater, men de fleste kender hende måske bedst fra filmene om Krummerne

Reumert, Henkel, Teaterpokalen, Bikubens Hæderspris, Tagea Brandts Rejselegat, Frederiks Schybergs Mindelegat. CVet bugner af udmærkelser hos Karen-Lise Mynster, der på mandag fylder 60 år. Heraf har de totredjedele haft skuespillet og især teatret som centrum.

TEMA: Kultur

Mynster har med bunkevis af store roller rundt om på landets teatre dedikeret størstedelen af sin karriere til skuespil foran et levende publikum. Teatret er et spejl, man holder op foran sig for at lære sig selv at kende. Man mærker rummet, der er en koncentration og tysthed, som jeg tror vil blive meget efterspurgt fremover. Det er en anderledes påtrængende oplevelse at gå i teatret, forklarede hun i 2008 til Kristeligt Dagblad i et angreb på politikernes fokus på rentabilitet.

Og det er ikke kun den elskede scenekunst, der har fået Karen-Lise Mynster til at markere sine holdninger. Efter få år som uddannet var hun med til at skabe den samfundskritiske kabaret Vi længes sikkert mod noget andet med tekster af Bertolt Brecht. I 1982 markerede hun ligeledes sin støtte til ligestilling, da hun spillede hovedrollen i komedien Jøsses piger på Det Kongelige Teater.

Gennem årene har Karen-Lise Mynster dog også fundet lejlighed til at forlade de skrå brædder for at medvirke i en række film og tv-serier som Matador, Krigsdøtre og Italiensk for begyndere.

Størst opmærksomhed har hun nok fået for sin rolle som moderen i den uregerlige familie i Krummerne, som i 1990erne blev en institution i dansk familieunderholdning med tre film og en julekalender. Om rollen spejler privatlivet, står imidlertid hen i det uvisse. For selvom Karen-Lise Mynster er gift med den flittigt brugte skuespiller Søren Spanning, har parret ikke følt trang til at posere i ugepressen.

Heller ikke efter at det ene af parrets to børn, Rosalinde Mynster, har påbegyndt egen skuespillerkarriere med roller i filmene To verdener, Sandheden om mænd og En Kongelig Affære.