Der er stadig masser af kilometer i mine ben

Benedikte Kiærs (K) forældreskab blev livligt debatteret, da hun fik sit første barn som 46-årig. Selv tvivler hun ikke, hverken når det kommer til, om hun kan være en god mor eller løfte sin nuværende opgave som borgmester i Helsingør Kommune. I morgen fylder hun 50 år

”Det er ikke er en menneskeret at få børn. Hvis du ikke kan få dem, skal du bare acceptere det lod, du har trukket i livet”, lød det blandt andet i kommentarsporet på Facebook, da Benedikte Kiær annoncerede, at hun som 46-årig skulle være mor. – Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix.
”Det er ikke er en menneskeret at få børn. Hvis du ikke kan få dem, skal du bare acceptere det lod, du har trukket i livet”, lød det blandt andet i kommentarsporet på Facebook, da Benedikte Kiær annoncerede, at hun som 46-årig skulle være mor. – Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix.

”Vi anbefaler dig, at du snarest får en abort. I er forfærdeligt egoistiske, når I får børn i jeres alder”.

Sådan lyder et kort oprids af et anonymt brev, som Benedikte Kiær (K) modtog, efter at hun selv annoncerede på sociale medier, at hun skulle være mor til sit andet barn.

Brevet og utallige digitale skyts mod hende er ikke nyt. Det begyndte, da Benedikte Kiær som 46-årig i 2016 kunne fortælle, at hun og hendes mand efter otte år med mislykkede graviditeter var blevet forældre til en sund og rask dreng, efter at hun havde modtaget fertilitetsbehandling.

”Selvfølgelig var alle de negative reaktioner irriterende, men de påvirkede mig ikke som sådan. Som politiker er du også vant til, at alle har en holdning til, hvordan du lever dit liv. Det, jeg ærgrer mig over, er, at vi ikke er kommet længere i Danmark. Du ville jo ikke studse over det, hvis det var en mand, der blev far i den alder,” siger Benedikte Kiær, som i morgen fylder 50 år.

Hun uddyber:

”Jeg synes, det fortæller mere om, at vi har en udfordring i vores kultur omkring synet på kvinder, end det egentlig gør om mit og min mands liv. Vi har to skønne børn, og så rager de kommentarer os sådan set en høstblomst.”

I Danmark bliver der ikke tilbudt fertilitetsbehandling til kvinder over 46 år. Benedikte Kiær nåede at blive gravid som 45-årig, men måtte tage til Spanien for at få behandling anden gang. Undervejs var der løbende vejledning fra læger, der aldrig frarådede hende at blive gravid.

”Det er klart, at man som kvinde hele tiden skal have fingeren på pulsen i forhold til egen sundhed. Men de etiske overvejelser fyldte ikke det store, fordi jeg var afklaret omkring, at jeg godt kunne gennemgå en graviditet forsvarligt. Men det var sidste udkald, og jeg er taknemmelig over, at vores drøm om at få børn sammen efter otte år endelig gik i opfyldelse.”

Udover at få børn blev det at være borgmester også en drøm for Benedikte Kiær. Da Det Konservative Folkepartis vælgerforening kontaktede hende med tilbuddet om at blive borgmesterkandidat, øjnede hun en både personlig og karrieremæssig mulighed. Hun sad ellers i Folketinget og havde forinden været Danmarks socialminister fra 2010 til 2011, da hun blev hentet ind af daværende statsminister Lars Løkke Rasmussen (V).

”Det var en nem beslutning at sige ja til at stille op som borgmesterkandidat i Helsingør. Min mand boede med sin søn der, og derfor var det selvfølgelig mig, der flyttede hertil i 2007. Lynhurtigt forelskede jeg mig i Helsingør, som er en kommune med masser af muligheder. Familielivet blev lettere, men jeg tænkte også, at jeg næppe ville få muligheden for at blive borgmesterkandidat igen. Og det var dér, jeg følte, jeg kunne tjene partiet bedst,” siger Benedikte Kiær, der blev valgt som borgmester i Helsingør Kommune i 2013, hvor hun forlod Folketinget.

Helsingør skal bygge et sundhedshus til 250 millioner kroner næste år og har både brug for et stærkere uddannelsesmiljø og tættere samarbejde med Helsingborg i Sverige, mener Benedikte Kiær. Hun kalder nemlig Helsingør en by og ikke en forstadskommune, der er ”i rivende udvikling”. Det samme kan man ikke sige om De Konservative, da hun sad i deres folketingsgruppe. Hun var selv med til at definere partiets linje, som hun godt kunne stå inde for. Men Benedikte Kiær betragter det som en fejl, da daværende konservative formand Lars Barfoed og politisk leder for Det Radikale Venstre Margrethe Vestager i valgkampen i 2011 annoncerede, at de ville indgå en alliance og fik taget et billede, hvor de giver hånd.

”Det ærgrer mig stadig, for det gav et fuldstændig forkert signal om, hvad vi stod for som parti. Det har efterfølgende været svært at forklare, hvad vi ville som borgerligt parti. Men det er selvfølgelig et borgerligt samarbejde med de partier, vi er vant til at samarbejde med, og det er fortrinsvis Venstre,” siger Benedikte Kiær.

På 50-års fødselsdagen er det Benedikte Kiærs plan at spise morgenmad med familien, inden en reception kommer til at fylde det meste af dagen, hvorfor familien fuldfører fejringen onsdag. På det personlige plan er Benedikte Kiær og hendes mand i gang med at ”knække koden”, når det kommer til at indrette deres have.

”Haven er lidt en sten i skoen, fordi den både skal indeholde skønne bede og hyggelige hjørner, samtidig med, at børnene bare kan give den gas. Lige nu er de snart halvandet og fire år, men der ligger mange timers planlægning og venter,” siger Benedikte Kiær, der for tiden er mere optaget af familielivet og udviklingen af Helsingør end af at skulle vende tilbage til Folketinget for De Konservative:

”Selvom jeg fylder 50, mener jeg da, at der er masser af kilometer i mine ben, så jeg vil ikke udelukke, at jeg vender tilbage på den landspolitiske scene. Men det er ikke en overvejelse, der fylder noget lige nu.”