Han vil ud af det, der ligner en økumenisk ghetto

Teolog Birger Nygaard er ny sekretariatschef i Folkekirkens mellemkirkelige Råd

Teolog Birger Nygaard er ny sekretariatschef i Folkekirkens mellemkirkelige Råd, hvor han tiltræder den 1. april. -
Teolog Birger Nygaard er ny sekretariatschef i Folkekirkens mellemkirkelige Råd, hvor han tiltræder den 1. april. - .

Selvom vi stadig synger med på salmen om kirken som et gammelt hus, er alt ikke, som det altid har været. For eksempel er den danske folkekirke ikke længere en afsondret ø.

For teolog Birger Nygaard, der er afsender af udsagnet, er det en realitet, som har fulgt ham siden teologistudierne, hvor han skrev speciale om kirken i Kina. Og en realitet, som også i dag er en del af hans arbejdsliv - nu som ny sekretariatschef i Folkekirkens mellemkirkelige Råd, hvor han tiltræder den 1. april.

Han kender arbejdet særdeles godt, fordi han de seneste tre år har været ansat i rådet med folkekirkens mission som ansvarsområde. Det er i hans nye stilling den samlede daglige ledelse, han overtager.

Arbejdet i rådet vil blandt andet være præget af et fokus på forfulgte kristne, fortæller den 55-årige Birger Nygaard, der har en master i interkulturelle studier.

”Folkekirkens mellemkirkelige Råd lever ikke alene af at have mellemkirkelige relationer til økumeniske organisationer. Og det er ikke forkert at sige, at der er en vis træthed i den traditionelle økumeni. Det er en opgave for rådet at komme ud af det, der ligner en økumenisk ghetto, for at se på, hvordan det mellemkirkelige arbejde har relevans for den enkelte danske menighed. Det er naturligt med en indsats for vores kristne trosfæller,” siger han.

Hjælpen til de forfulgte kristne, som nu med Birger Nygaards ord bor lige rundt om hjørnet i et dansk asylcenter, er en måde at vise relevansen for danske sognemenigheder, der kan tilbyde disse kristne deres hjælp.

Samarbejdet Folkekirkens Mission blev for nogle år siden en del af Folkekirkens mellemkirkelige Råd, som ifølge Birger Nygaard er en understregning af, at mission og det mellemkirkelige arbejde hører sammen. Han spår derfor, at missionsbegrebet kommer mere i spil i rådets arbejde i fremtiden. For Birger Nygaard betyder mission en kirke, der bringes i spil i samfundet. For eksempel gennem en social indsats, som også er en del af arbejdet for gruppen Kirken på landet, hvor Birger Nygaard sidder med.

Han har haft flere poster i Kirkedanmark. Blandt andet har han tidligere været generalsekretær for Dansk Missionsråd, haft forskellige ansættelser i Areopagos-stiftelsen, og han er i dag formand for Folkekirkelige Organisationers Fællesudvalg.

Den indsats har været med til at give ham ry for at være visionær og samtidig velorganiseret samt struktureret. Hvilket ifølge en, der tidligere har arbejdet med ham, betyder, at han er i stand til at føre sine visioner ud i livet.

Birger Nygaard er desuden fast analyseskribent på Kristeligt Dagblads portal kristendom.dk.

Om sit arbejdsliv siger han:

”Det er fantastisk aldrig at have haft et job, man skulle have, bare for at have et arbejde, men fordi det var en livspassion.”

Den røde tråd med mission og mellemkirkeligt arbejde er klar i hans arbejdsliv, og ifølge ham selv er ”verdens bedste familie” tråden i privatlivet. Familien i Vanløse ved København tæller tre børn og hustruen Else Marie Nygaard, der er journalist på Kristeligt Dagblad.