Det grymerske univers

Kristeligt Dagblad jyske kulturmedarbejder, Claus Grymer, der både er journalist og anmelderrost forfatter, fylder 60 år i morgen

Claus Grymer er journalisten, der også digter -- eller omvendt. De to sider af samme mand har fulgtes ad, siden han i 1973 debuterede med digtsamlingen "Skjul" og året efter blev fastansat på Kristeligt Dagblad. -- Arkivfoto.
Claus Grymer er journalisten, der også digter -- eller omvendt. De to sider af samme mand har fulgtes ad, siden han i 1973 debuterede med digtsamlingen "Skjul" og året efter blev fastansat på Kristeligt Dagblad. -- Arkivfoto. Foto: Arkivfoto.

Den hænger stadig ved ham. Påstanden om hans glæde ved at slå græs, og man fornemmer en vis træthed i stemmen, når han bliver spurgt, men Claus Grymer har selv været ude om det. I en serie i Danmarks Radio for nogle år siden om "Glæden ved ...", fortalte den ellers ikke særlig haveinteresserede Grymer netop om glæden ved duften af nyslået græs og græsslåningens velsignelser.

Nu har de fået en motoriseret plæneklipper i Hovedgård, den lille landsby mellem Skanderborg og Horsens, hvor familien har boet siden midten af 1970'erne, og i den kommende sæson får han nu lidt mere tid til græsplænen. Måske, men måske alligevel ikke, for selvom Kristeligt Dagblads jyske kulturmedarbejder – der også er poet og forfatter – i morgen fylder 60 år og benytter anledningen til at gå på efterløn, så slipper han ikke tasterne. Der arbejdes med en ny roman samt et andet bogprojekt, og efterlønsmodtageren fortsætter på freelancebasis som medarbejder ved Kristeligt Dagblad, fortrinsvis som anmelder.

Claus Grymer er præstesøn fra Mors og har i sit væsen noget ærkejysk, roligt, fattet og sejt over sig, men det skal man dog ikke ganske lade sig snyde af, for der kan godt komme en lidt desperat klang i stemmen, når computeren driller, eller et andet teknisk problem melder sig. Teknisk snilde er ikke Grymers mest påfaldende egenskab, men så kan Kirsten heldigvis træde til. Den læreruddannede hustru er i øvrigt kreativ inden for håndarbejde, og her især patchwork. Familien omfatter i øvrigt døtrene Mette, der er teolog, og Anne, som læser til sygeplejerske.

Allerede i slutningen af 1973 begyndte Grymer som freelanceanmelder. Han er uddannet journalist fra Morsø Folkeblad, tog i 1974 bifags- eksamen i dansk på Aarhus Universitet og blev samme år fastansat som anmelder og kulturmedarbejder på Kristeligt Dagblad.

I de næsten 32 år, der er gået siden, har han slidt otte kulturredaktører op og arbejder nu for den niende, og gennem årene er det blevet til utallige anmeldelser af litteratur og teater. Det var nemlig først og fremmest jobbet som anmelder, der trak, men særligt i de senere år er arbejdsfeltet bredt ud til, i stadig større omfang, også at omfatte den journalistiske reportage og interviewet, for eksempel med nogle af de billedkunstnere, som han i de senere år er blevet mere og mere optaget af. At få lov til at møde kreative menesker betragter han som en personlig berigelse og begunstigelse, "for skabende mennesker er ofte tættest på livet i dets mest optimale form". Som journalist foretrækker han baggrundsstoffets dybde, frem for nyhedsstrømmens hurtige overfladiskhed.

Allerede i 1973 debuterede Claus Grymer som forfatter, og forfatterskabet har siden udgjort en vigtig del af det grymerske univers. Ganske vist har han, efter angreb af overdreven selvkritik, haft planer om helt at stoppe forfattervirksomheden, men er alligevel endt med at holde ved, og når han skriver, er det først og fremmest for sin egen skyld, for at fortælle sine historier i digte eller prosa. Siden 1973 er det blevet til i alt 13 titler, plus radionoveller, og anmelderne er langtfra enige i den ubarmhjertige selvkritik. Tværtimod, så er der folk, der mener, at hans lyrik hører til det bedste, der er skrevet herhjemme i nyere tid, ligesom de senere romaner og noveller har fået gode anmeldelser. Grymer debuterede som romanforfatter med "Lykkens tjenerinde" i 1990, og selvom han i 1998 udgav digtsamlingen "Stemmer sidst på dagen", har prosaen i stadig større omfang fået overtaget. Senest i novellesamlingen "Sensommermørke" fra 2001.

Claus Grymer går på efterløn efter sin 60-års fødselsdag, men fortsætter som som freelancejournalist.

steens@kristeligt-dagblad.dk