Det hele handler om kærlighed for Vinterberg

Thomas Vinterberg har instrueret nogle af de mest omtalte danske film, siden han fik international succes med den første dogmefilm ”Festen” i 1998. I morgen fylder han 50 år

Thomas Vinterberg blev tidligt udpeget som et stort filmtalent og har siden vist sit værd med en række roste film. –
Thomas Vinterberg blev tidligt udpeget som et stort filmtalent og har siden vist sit værd med en række roste film. – Foto: Leif Tuxen

Filminstruktør og manuskriptforfatter Thomas Vinterberg voksede op i 1970’erne i et kollektiv med stor kærlighed og masser af kreativitet, men også med en ateistisk opdragelse om, at der nok ”er mindre mellem himmel og jord, end man tror”.

Det sidste har han dog justeret kraftigt på i de seneste år, som han har fortalt om her i avisen. Ikke mindst fordi han i dag er gift med sognepræst og skuespiller Helene Reingaard Neumann, som han efter eget udsagn har lært meget af.

Men han lærte tidligt at tro på sig selv, og allerede i 1989 blev han optaget på filmskolen som den yngste instruktørelev nogensinde. Og han fortsatte med at imponere med sin afgangsfilm ”Sidste omgang”, ligesom han også fik ros for debutfilmen ”De største helte”.

Sammen med Lars von Trier og Søren Kragh-Jacobsen blev han også en af ”dogmebrødrene” bag filmmanifestet Dogme95, der ville ruske op i den dengang lidt henslumrende filmbranche herhjemme med nye regler, der skulle sætte skabertrangen og fantasien fri.

Og det var netop den unge Thomas Vinterberg, der i 1998 skabte den første dogmefilm, ”Festen”, om en søn, der havde to taler med til sin uhyggelige fars runde fødseldag. ”Festen” gjorde hurtigt Vinterberg til en international stjerne.

Sådan begyndte Vinterberg udefra set nærmest sin karriere direkte på den røde løber, der bogstaveligt talt blev hans ugentlige løbebånd, mens han modtog den ene pris efter den anden. Det er ikke den fulde historie, for allerede som teenager sled han så hårdt i det for at komme til at lave sin første lille film, at han både fik begyndende mavesår og en personlig gæld, men Thomas Vinterberg er en fighter.

Og med ”Festen” startede han også festen for dansk film og de mange efterfølgende dogmefilm, der omgav dansk film med succes. Forventningerne til den unge filminstruktørstjerne var således skyhøje, men hans eksistentielt spændende (og egen yndlingsfilm) ”It’s All About Love” delte de danske anmeldere, og biografpublikummet herhjemme svigtede den efterfølgende film ”Dear Wendy”.

I 2007 vendte han tilbage til dansk film med ”En mand kommer hjem”, men sit store comeback fik han først nogle år senere med ”Submarino”, som han modtog Nordisk Råds Filmpris for, mens ”Jagten” med Mads Mikkelsen i hovedrollen som pædofilianklanget pædagog brændte sig fast hos endnu flere.

Siden har han blandt andet udsendt ”Kollektivet” og i år ”Kursk”, begge med hans nuværende hustru på rollelisten. Thomas Vinterbergs film kredser ofte om både livet og døden med en stor sympati for de svageste – især børn.

Hans egen 19-årige datter, Ida Maria Vinterberg, døde ulykkeligvis i en trafikulykke for nylig og begraves i dag. I dødsannoncen opfordres der til at støtte drengehjemmet Nsana Enterprices i Zambia, hvor hun arbejdede som frivillig på sin tur til Afrika.

Thomas Vinterberg er desuden far til datteren Nanna, som han ligeledes har med sin ekskone, teaterchef på Teatret ved Sorte Hest, Maria Walbom Vinterberg. Med sin nuværende kone har han en søn og en datter.