Det klare røde lys i mørket for SF

SFeren Mette Touborg bevarede sin borgmesterpost i Lejre, mens resten af landkortet bød på massiv tilbagegang for SF. I morgen fylder hun 40 år

Rødt i rødt – SF’eren Mette Touborg fik massiv vælgeropbakning ved kommunalvalget i november. –
Rødt i rødt – SF’eren Mette Touborg fik massiv vælgeropbakning ved kommunalvalget i november. –. Foto: Claus Bech/.

Da stemmerne blev talt op på valgnatten efter kommunalvalget i november, så det sort ud for SF. Partiet mistede over 200 pladser i byrådene landet over. Men ét sted på danmarkskortet gik det røde parti frem og formåede at bevare borgmesterposten. Det skete takket være massiv vælgeropbakning til kvinden med det knaldrøde hennahår.

I morgen fylder Lejres populære borgmester, en af SFs to næstformænd, Mette Touborg, 40 år.
LÆS OGSÅ: Vil SF overleve?

Mette Touborg cementerede sin popularitet i Lejre med et forrygende valg, hvor hun fik 4717 personlige stemmer svarende til 29 procent af kommunens vælgere.

Hun indtog første gang borgmesterkontoret i den tidligere Venstre-højborg Lejre i 2010, og det var nok ikke helt tilfældigt. For Mette Touborg fik politik ind med havregrøden gennem barndommen i Lemvig. Hendes far, Kristen Touborg, var i mange år medlem af Folketinget for SF og hendes mor, Anna Marie Touborg, var også politisk aktiv i SF som regionsrådsmedlem.

At hun simpelthen ikke kan lade være med at engagere sig, vidner Mette Touborgs cv om. Som helt ung var hun med til at starte en lokal afdeling af SFU i Lemvig. Senere uddannede hun sig til sygeplejerske og kastede sig over det fagpolitiske arbejde i Dansk Sygeplejeråd. Og da hun senere flyttede fra København til Lejre og måtte konstatere, at det ikke var muligt at stemme på noget parti til venstre for Socialdemokraterne, så tog hun selv affære. I 2005 stillede hun op for Socialistisk Lokalliste ved kommunalvalget, i 2008 meldte hun sig ind i SF, og borgmesterposten blev altså hendes første gang ved valget i 2009.

Hun bliver af nogle udråbt til at være et af SFs store landspolitiske fremtidshåb, men er tidligere citeret i Politiken for, at hun ikke vil bytte sin borgmesterpost for en plads i Folketinget. Til tider har hun strittet imod den landspolitiske linje og var for eksempel imod SFs mærkesag betalingsringen.

Mette Touborg bor med sin mand og datter i et hus i Lyndby./ritzau/