Enhedslistens nye kirkepolitiske ansigt

Selvom Pelle Dragsted ikke er religiøs, har politikeren en grundindstilling, som han deler med troende mennesker. Han er nyvalgt folketingsmedlem og kirkeordfører for Enhedslisten

Foruden at være kirkeordfører er Pelle Dragsted også erhvervs- og finansordfører for Enhedslisten.
Foruden at være kirkeordfører er Pelle Dragsted også erhvervs- og finansordfører for Enhedslisten. . Foto: Erik Refner/Scanpix.

Egentlig er der mange ligheder mellem venstrefløjen og religiøse mennesker, og derfor var det heller ikke så fjernt for Pelle Dragsted at blive Enhedslistens nye kirkeordfører.

Ifølge ham er der en fælles opfattelse i de to grupper: At man som individ er drevet af noget, som rækker ud over den enkelte. Det kan man så forstå på en religiøs eller verdslig måde. Pelle Dragsted vælger det sidste med et fokus på samfundets bedste. Han er ikke religiøs. Han er ikke medlem af folkekirken. Men han kommer i kirken en sjælden gang ved kirkelige handlinger.

Religion har dog altid interesseret politikeren, der ikke kun er ny kirkeordfører, men også nyt folkevalgt medlem for Enhedslisten efter flere år som pressechef og politisk rådgiver i partiet. Pelle Dragsted har rejst en del i latinamerikanske lande, og her oplevede han, hvordan religion spillede en rolle for venstrefløjen og kirkens kamp for social retfærdighed.

Han har også selv blandet sig i hjemlige debatter om religionens plads i samfundet. Blandt andet fungerede han som kommunikationsrådgiver for foreningen Kirke-asyl, der kæmpede for irakerne, som for år tilbage søgte ly i en københavnsk kirke.

Desuden er han aktiv i diskussionen af islamisme, hvor han mener, at venstrefløjen og også hans eget parti ikke har været klart nok i kritikken af den ekstreme politiske islamisme.

Det politiske ståsted blev han i 1975 født ind i med kommunistiske forældre. Som 13-årig meldte Pelle Dragsted sig ind i Danmarks Kommunistiske Ungdom, og efter Sovjetunionens fald blev han en del af bz-miljøet i København.

Med egne ord var han her aktiv på godt og ondt. Det gode var, at han fandt den sociale indignation over uretfærdigheder, som også i dag er hans politiske brændstof. Det dårlig var de metoder, gruppen brugte.

Accepten af de voldelige sammenstød med nazister og højreradikale og anholdelserne, der fulgte, fortryder Pelle Dragsted i dag, og han ærgrer sig over, at han ikke stillede flere kritiske spørgsmål til metoderne. Med alderen og indsigten blev det sværere for ham at knytte til ved bz-miljøet, forklarer han.

Han blev medlem af Enhedslisten, og i 2005 blev han ansat i partiet. Med en bachelor i historie og spansk samt en efteruddannelse inden for retorik og kommunikation er han blevet beskrevet som en, der har positioneret partiet til den plads, det har i dag.

Og så er det blevet skrevet om ham, at han er utrolig energisk, venlig og imødekommende. Desuden at han er analytisk skarp med en særlig evne til at bygge broer og søge kompromiset.

For Pelle Dragsted var springet til selv at blive folketingspolitiker ikke så langt efter mange år som politisk ansat i Enhedslisten. Før ansættelsen i partiet har han arbejdet som pædagogmedhjælper, arbejdsmand og med andet ufaglært arbejde.

Privat bor han sammen med sin kæreste, to børn og to andre familier i et kollektiv på Frederiksberg.