Det Nye Testamente blev Eve-Marie Beckers vej ind i Danmark

Eve-Marie Becker flyttede fra Tyskland for at være professor i teologi i Aarhus. Selvom hun efter 12 år nu er tilbage i Tyskland, føler hun sig stadig tæt forbundet med Danmark. I morgen fylder hun 50 år

“Jeg finder en ro i, at der findes en herre over denne verden, som strækker sig langt ude over Putin'erne og andre tyranner. Der findes en højere plan for os, Guds plan. Jeg tror ikke, jeg ville kunne holde ud af eksistere i en verden uden dette,” siger Eve-Marie Becker.
“Jeg finder en ro i, at der findes en herre over denne verden, som strækker sig langt ude over Putin'erne og andre tyranner. Der findes en højere plan for os, Guds plan. Jeg tror ikke, jeg ville kunne holde ud af eksistere i en verden uden dette,” siger Eve-Marie Becker. Foto: Privatfoto.

I gymnasiet var Eve-Marie Becker interesseret i mange ting: filosofi, sprog, historie, religion, biologi, og antikken. Hun konstaterede, at mange af hendes interesser kunne stilles ved at læse teologi, som dybt og bredt beskæftigede sig med alle disse ting. Og især mærkede hun en tiltrækning til Det Nye Testamente. Så hun søgte ind på Universitetet i Marburg i Hessen og studerede teologi. Det var egentlig ikke hendes tanke at hun ville have en ph.d., men efter endte studier viste muligheden sig. Og så så hun sig aldrig tilbage.

“Jeg opdagede, at den dybde og den følelse af storhed, jeg følte, når jeg læste poesi, den fandt jeg også i Det Nye Testamente. På sin vis er testamentet jo ligesom et digt: Hver eneste ord har betydning, detaljerne er uendeligt vigtige og siger noget om ikke bare sig selv, men hele teksten og hele den kristne historie,” siger hun selv, adspurgt om hvad det er ved hendes fag, som tiltrækker hende.

I 2006 fik hun en stilling som professor i teologi på Aarhus Universitet, hvor hun indtil 2018 var med til at uddanne danske teologer.

“Det var en dejlig tid – jeg var glad for Aarhus som by, men i høj grad også Aarhus Universitet. Det er et varmt og produktivt og optimistisk sted. Jeg holdt meget af det gåpåmod, jeg så i både mine kollegaer og mine studerende,” siger Eve-Marie Becker.

Og selvom hun ikke talte dansk, kastede hun sig med brændende iver ud i sit arbejde – og arbejdet med at lære det danske sprog, som hun aldrig havde talt før.

Kirsten Nielsen, der er professor emeritus i teologi på Aarhus Universitet, gav Eve-Marie Becker enetimer i dansk. På hendes kontor sad de sammen og læste Det Nye Testamente.

“Hun lærte sig enormt hurtigt sproget. Hun interesserede sig for at kunne det, men i det hele taget er hun et interesseret og opmærksomt menneske. Ofte fortalte hun om sine studerende og deres livshistorie, fordi de gjorde indtryk på hende,” fortæller Kirsten Nielsen.

Eve-Marie Beckers nu tidligere kolleger beskriver hende som flittig og behagelig – men også et ordensmenneske.

“Hun er en streng underviser – og det skal forstås på den bedste tænkelige måde,” siger Svend Andersen, professor emeritus i teologi på Aarhus Universitet.

“Hun har den tyske grundighed og respekt for stoffet. Danske universiteter kan godt være præget af en hyggementalitet, hvor man sludrer lidt i timerne, men det har Eve-Marie Becker en for høj respekt til stoffet, sine kolleger og sine studerende til. På den måde er hun inspirerende,” siger han.

“Det er et stort tab for Danmark, at hun nu er professor i Münster i Tyskland, for hun var et kærkomment og godt menneske at have på universitetet.”

Eve-Marie Becker taler stadig et grundigt og flot dansk. Kun en sjælden gang kan hun komme i tvivl om en enkelt formulering. Det danske sprog har også tydeligt sat sig spor i hende.

“Når jeg er på konference og skal tale fransk, så kommer det danske i vejen, og jeg ender med et dansk ord midt i min franske sætning,” griner hun. “Jeg er glad for at have lært dansk – jeg følte mig meget accepteret i det, aldrig kritiseret for det, men rettet og hjulpet på vej af folk omkring mig.”

I det hele taget føler hun sig stadig tæt forbundet til Danmark – ikke kun på grund af de forskningsprojekter hun stadig deltager i i Danmark, eller hendes gode kollegaer, men på grund af noget så prosaisk som humor.

“Jeg holder meget af den danske selvironi. Jeg tror, det er en vigtig og god menneskelig egenskab at have, og den satte jeg meget pris på,” siger hun.

Men selvom hun var glad for Danmark blev savnet efter hendes familie og udfordringerne med at få besøg af sin mor alligevel til sidst for store, og i 2018 sagde hun ja til et professorat på Universitetet i Münster, hvor hun er nu.

Hun finder i disse dage trøst og stabilitet i sin tro.

“Jeg finder en ro i, at der findes en herre over denne verden, som strækker sig langt ude over Putin'erne og andre tyranner. Der findes en højere plan for os, Guds plan. Jeg tror ikke, jeg ville kunne holde ud af eksistere i en verden uden dette,” siger hun.

“Og for mig er denne stabilitet og plan ikke abstrakt: Den er den kristne Gud, som har vist sig i Kristus, og på den måde er blevet konkret for os.”