Det tyske mindretal er hans hjerteblod

Senere i år tiltræder Gwyn Nissen som chefredaktør på Der Nordschleswiger, det tyske mindretals avis. Her har han ambitioner om at levere identitetsskabende journalistik for mindretallet

Holger Lissner er ikke til at komme udenom, når den moderne danske salmehistorie skal skrives. --
Holger Lissner er ikke til at komme udenom, når den moderne danske salmehistorie skal skrives. --.

Det bliver tale om en næsten historisk dag den 1. juli 2013, når Sigfried Matlok efter mere end tre årtier i chefstolen på avisen Der Nordschleswiger viger pladsen og overlader den til den 50-årige Gwyn Nissen, der selv tilhører det tyske mindretal i Sønderjylland.

For Gwyn Nissen bliver det lidt som i de gamle folkeeventyr, hvor hovedpersonen ofte gennemgår en rejse efter modellen hjem-ude-hjem.

Således har den nyudnævnte chefredaktør tidligere arbejdet på Der Nordschleswiger det var i begyndelsen af 1980erne, hvor han slog sine journalistiske folder dels på sportsredaktionen, dels på lokalredaktionen i Tinglev. Det er godt 25 år siden nu, og i mellemtiden har Gwyn Nissen med sine egne ord været ude at samle erfaringer, som han kan bruge, når han nu vender hjem til avisen, der har et oplag på 2279 eksemplarer (1. halvår 2012).

I en del år arbejdede den nyudnævnte chefredaktør på Jydske Tidendes redaktion i Tønder, mens han efter fusionen med avisen Vestkysten bedrev journalistik på avisens erhvervsredaktion, som han også en overgang var leder af. Fra 2001 til 2008 var han lokalredaktør i Aabenraa, indtil han i 2008 tog springet væk fra avisverdenen og blev chefredaktør hos Dansk Transport Forlag, som ligger i Padborg.

Det er den stilling, han til sommer forlader til fordel for jobbet som chefredaktør hos Der Nordschleswiger.

At han har valgt at sige ja til jobbet og fremover være garant for, at det tyske mindretal fortsat kan prale af at have sin egen avis, skyldes ikke utilfredshed med det nuværende job hos forlaget i Padborg. Selv siger han, at han har et fantastisk job med gode rammer og jobmæssige udfordringer, som arbejdsmæssigt let ville kunne opfylde hans ønsker mange år fremover. Men jobbet på Der Nordschleswiger kan det ikke konkurrere med.

Mindretallet er mit ståsted, og det har det altid været. Det er mit hjerteblod, siger Gwyn Nissen om den vægtigste årsag til jobskiftet.

Det kræver ej heller ikke nogen lang research at finde ud af, hvor meget det tyske mindretal fylder og altid har fyldt i Gwyn Nissens liv. Han har selv haft sin skolegang i mindretallet, en tradition, han har videreført til sine egne børn, og hans kone arbejder i dag som skoleleder på den tyske skole i Tinglev.

Meget af den kommende avisredaktørs fritid går også med frivilligt arbejde i en af det tyske mindretals idrætsforeninger, og han er helt utvetydig, når han skal forklare, hvor meget tilhørsforholdet til mindretallet betyder for ham.

Vi har alle rødder et sted. Men her i mindretallet har du et netværk, som rækker ud over det, man normalt har. Bånd, der forbinder på tværs af generationer og interesser, siger han.

Når medarbejderne på Der Nordschleswiger til sommer skal byde Gwyn Nissen velkommen, kan de glæde sig over at få en chef, der er ambitiøs på den lille avis vegne og tror på dens fremtid. Trods de store udfordringer, avisbranchen generelt slås med i disse år, er han nemlig overbevist om, at Der Nordschleswiger er altafgørende for det tyske mindretal.

Den binder mindretallet sammen og er identitetsskabende, mener han og fortæller, at han derfor heller ikke har planer om at lade papiravisen afgå ved døden til fordel for en udelukkende elektronisk udgave.

Når Gwyn Nissen ikke bedriver journalistik eller tilbringer tid med sin familie, der tæller tre børn i alderen 15, 19 og 22 år samt hustruen Käthe Freiberg Nissen, holder han af at læse krimier, dyrke sport og lave mad. Sidstnævnte gerne i en mandekogeklub, hvor en af hofretterne er laks i champagnesauce.