Prøv avisen
Portræt

Diakonissestiftelsens nye præst er fuld af ord og stilhed

Marija Krogh Iversen ønsker, at Emmauskirken skal være et sted, hvor man kan lande og falde til ro. Et magtfrit og præstationsfrit rum i hjertet af en travl organisation. Og som ny præst på Diakonissestiftel-sen får hun indflydelse på, hvad kirken skal bruges til. – Foto: Karen Grønkjær

Marija Krogh Iversen er nyansat præst på Diakonissestiftelsen. Hun glæder sig til at fortælle med på en historie om fællesskaber, synergi og nytænkning

”Jeg kan godt lide, at kirkerummet ikke er reserveret til gudstjenester, men til alle, der vil fremme mødet mellem mennesker,” siger Marija Krogh Iversen, der netop har holdt sin første prædiken i Emmauskirken ved sin indsættelsesgudstjeneste søndag.

Hun har tidligere været præst i Bellahøj Kirke, Brønshøj Kirke og hospitalspræst på Bispebjerg Hospital. Hun er desuden medforfatter til en bog med poetiske refleksioner over kirkeårets tekstrækker. Men hun måtte både rejse til Indien og en tur i kloster, før hun fandt ud af, at hun ville være præst.

”Jeg kom på sporet af teologien, da jeg i Indien blev inspireret af en præstedatter til at tage i kloster i Italien. Jeg boede der en måned og forlod ikke klostret i den tid. Det havde jeg slet ikke behov for. Brødrene og søstrene gjorde et kæmpe indtryk på mig, fordi de er så ydmyge og inderlige. Og de tog mig alvorligt og lyttede til mine spørgsmål, selvom jeg kun var 20,” fortæller Marija Krogh Iversen.

Marija Krogh Iversen er født i Østjylland og vokset op i Lemvig på den jyske vestkyst, men har været vidt omkring i sine 32 år og har arbejdet så forskellige steder som Grækenland, Indien, Tanzania og Island. Hun har ud over sin teologiuddannelse fra Københavns Universitet i 2015 en tillægsuddannelse i journalistik. I en periode har hun arbejdet på Kristeligt Dagblad og har også fået udgivet digtsamlinger.

Hun ser en rød tråd i at lytte til andre og selv at formulere sig. Den kreative formidling, både mundtligt og skriftligt, optager hende meget, og hun ser det som en stor lykke at skabe og skrive. Hun inspireres af og praktiserer en kristendom, der taler til kroppen og sanserne, for eksempel gennem meditationer, pilgrimsvandringer og ritualer i det hele taget. Som hun siger: ”Gud møder os lige så meget i naturen og kunsten som i kirken. Jeg er fuld af ord, men jeg elsker stilhed, at lade ordene få plads.”

På Diakonissestiftelsen ser Marija Krogh Iversen frem til at rejse ind i nye relationer, tro og spiritualitet, og hun glæder sig til at trække på sine erfaringer som hospitalspræst. Hun ser etikken som væsentlig for både sundhedspersonale og teologer. Begge deler et menneskesyn, hvor hver enkelt har værdi, og samtidig kan man lære af hinandens faglighed.

Marija Krogh Iversen er medforfatter til bogen ”Ord vind kød”, som er poetiske tekster til kirkeåret. Hun bor i Københavns nordvestkvarter og er kæreste med Andreas, der har to børn.