Digter i dialog med omverdenen

Både zenbuddhisme, hippiekultur og surrealisme har inspireret digteren Peter Laugesen, der var ven med Dan Turèll. I dag fylder han 70 år

Både zenbuddhisme, hippiekultur og surrealisme har inspireret digteren Peter Laugesen, der var ven med Dan Turèll. I dag fylder han 70 år.
Både zenbuddhisme, hippiekultur og surrealisme har inspireret digteren Peter Laugesen, der var ven med Dan Turèll. I dag fylder han 70 år. Foto: .

Peter Laugesen er født i København, men blev student fra Aarhus Katedralskole i 1961 og senere uddannet typograf. Han debuterede som digter i 1967 med digtsamlingen Landskab, modtog i 1992 Det Danske Akademis Store Pris og var i 1998 sammen med Kirsten Hamman nomineret til Nordisk Råds Litteraturpris.

LÆS OGSÅ: Hylder det spontane og abstrakte

Peter Laugesen har optrådt med sin digtning tilsat musik i samarbejde med Christian Vuust, Singvogel og Mind-spray. Det er også blevet til flere cd-udgivelser. Derudover har han fungeret som samfundskommentator ved Dagbladet Information.

Da han i 1962 flyttede ind på et klubværelse i Lyngby, boede en anden markant digter bag døren overfor på samme gang. Det var Dan Turèll. De to unge digtere kendte på daværende tidspunkt ikke hinanden, men den fælles interesse førte dem efterhånden sammen i en stadig dialog, der var en kilde til gensidig inspiration og fortsatte gennem breve, da Laugesen vendte tilbage til Jylland.

Peter Laugesens særlige tilgang til sproget giver sig også til kende i hans valg af udenlandske kollegers tekster, som han har fordansket. Heriblandt den amerikanske og avantgardistiske forfatter Gertrude Stein. En opgave, som Laugesen selv har kaldt nærmest umulig. Den slags opgaver har Peter Laugesen en forkærlighed for; han skulle efter sigende have arbejdet på en fordanskning af dele af James Joyces Finnegans Wake i 20 år.